Den omdiskuterade bloggen Bajenbrudarna visade sig vara ett fyllestreck.

Bloggen Bajenbrudarna ”ett fyllestreck”

2011-06-17 | Ida Ali padlock

SPORT

Att föda renrasiga inhemska Bajenbarn och stötta kriminella huliganpojkvänner är bara några av de förslag som kunnat läsas på bloggen Bajenbrudarna. Patrik Ljungström, säkerhetsansvarig på Söderstadion, hävdar att bloggen är ett fyllestreck.

Bajenbrudarnas blogg.

Den 11 maj 2011, klockan 04.50 har någon lagt upp en blogg kallad Bajenbrudarna, (BB). Bajenbrudarna presenterar sig som en ”kvinnlig huliganfirma” för Hammarby IF, där de uppmuntrar tjejer att slåss mot varandra.

BB slåss bara med tjejer från andra klubbar. De skriver att de inväntar svar från både Djurgården och AIK med förhoppningar om att de ska göra desamma.

Bajenbrudarna ska också stödja sina huliganpojkvänner om de hamnar i fängelse. Men det mest uppseendeväckande är stycket som handlar om att föda renrasiga bajenbarn. ” (...) vi förespråkar kvinnliga bajare att föda barn så att nya renrasiga bajare föds för att bajenandan ska leva vidare i nya generationer(...)” .

Längre ner i texten kan man bland annat läsas att ”bajenland är utrotningshotat och att vi måste via graviditet se till att rasen består(…)”.


Fyllestreck

Patrik Ljungström, säkerhetsansvarig för Hammarby fotboll, säger till Feministiskt Perspektiv att han har sett bloggen.

– Den här bloggen är ett osmakligt fylleskämt som vi självklart inte stödjer på något sätt. Som du ser är bloggen skapad nattetid efter vad man kan ana är en ”blöt” kväll.

Han berättar att han fick reda på detta via Hammarbys supporterklubb på Facebook. Enligt hans vetskap är bloggen skapad av några tjejer som brukar gå på Hammarbys matcher. När han fick veta vilka det var lät han tjejerna förstå att fotbollsklubben tydligt tar avstånd från bloggens innehåll.

– Vi ser det för vad det är – ett dumdristigt fyllestreck.

På frågan om varför bloggen inte är borttagen svarar Patrik Ljungström att det är en praktisk omöjlighet att ta bort en blogg som de själva inte har skapat. Trots att de enligt honom vilka tjejerna är så har han inte bett dem att radera bloggen.


Varför har ni inte gjort det när ni så tydligt tar avstånd från innehållet?

– Vi förutsätter att de personer som gjort detta gör det själva.

På bloggen kan också läsas att Bajenbrudarna stödjer damfotboll och framförallt då Hammarbys damer. De skriver att ungdomskulturen i dagens samhälle är obefintlig. Ett bajenbevarande ses som ett bra alternativ till samhällets fokusering på porr, sex och smink. De benämner sig själva som feminister och förespråkar mer damfotboll för en ”(…)hälsosam livsstil för unga tjejer.”


Känner inte till bloggen

Joakim Kellner, pressansvarig för Hammarby damfotboll reagerar starkt när han får höra talas om bloggen.

– Det låter ju helt sjukt, helt absurt. Jag har aldrig hört talas om detta. Men skälet till det är med all säkerhet att jag av familjeskäl varit borta från styrelsearbetet under fyra veckor.

När Feministiskt Perspektiv bland annat läser upp stycket att BB stöttar damfotbollen säger Joakim Kellner att damfotboll nästan varit helt förskonade från olämpliga supportrar. Han tycker att det är en enorm skillnad att gå på Söderstadion och kolla på herrfotboll och att följa Hammarbys damlag på kanalplan.

– Jag har en dotter som är sex år och när vi är på Söderstadion så sitter vi alltid på en lugn sida av läktaren, men trots det råder där en helt annan stämning. Min dotter undrar varför folk är så arga och skriker. Man drar sig lite mer för att gå på herrfotboll just på grund av det. Speciellt oroväckande är det när man som jag tar med sig barn.Hammarbyfansens årliga march mot Söderstadion till säsongens första hemmamatch.
Foto: Ida Ali 2011


Mer intresse för herrfotboll

Joakim Kellner säger att det inte alls råder någon hotfull stämning på Kanalplan när man tittar på Hammarby IF damer. Till skillnad från Söderstadion går människor endast dit för att de delar ett genuint intresse för fotboll och självklart för att de älskar Bajen.

– Jag upplever att intresset för fotboll tar sig större utrymme på damfotbollsmatcher. Förra året hände det en gång att en person var så pass berusad att den fick lämna området. Lika gäller när någon skrikit olämpliga saker, men då var det direkt flera som bad personen hålla käften. Det ingår inte i damfotbollens kultur att skrika massa könsord och vara hotfull.

På frågan om varför det råder en sådan enorm skillnad på stämningen mellan herr- och damfotbollsmatcher tror Joakim Kellner att det dels beror på skillnaden i intresse.

– Tyvärr är det ju så att det råder ett större intresse generellt när det handlar om herrfotboll. Den publik som går på dammatcherna går ju för det mesta på herrmatcherna men inte vise versa. Ju större folksamlingar det blir desto mer problem. Men jag kan ju bara spekulera.

Och bloggen visste du alltså inget om?

– Nä ingen aning, men det du läste upp låter helt sjukt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: