Iranska kvinnor har spelat fotboll sedan 70-talet.

Därför grät de iranska fotbollspelarna

2011-06-10 | Sholeh Irani padlock

SPORT

FIFA förbjöd det iranska damfotbollslandslaget att spela sin OS-kvalmatch på grund av deras klädsel. Irans president Ahmadinejad svarar med att kalla FIFA för kolonialister.

FAKTARUTA
Länkar på engelska

Football Federation Islamic Republic of Iran
Women's football in Iran
Iran women's national football team

FIFA hänvisade till regel 4 i sitt reglemente om att "spelares utrustning ej får ha något politiskt eller religiöst budskap". Genom detta motiverades beslutet som hindrade Irans damlandslag från att spela sin OS-kvalmatch i Amman mot Jordanien svepta i heltäckande dräkter. Detta medan iranska myndigheter påstår att de redan hade kommit överens med Fifas president om spelarnas dräkter, och hade Fifas godkännande. De unga fotbollsspelarna lämnade arenan gråtande. Irans president Ahmadinejad kallade Fifa ”kolonialistiskt” och anklagade dem för att vara rädda för att det iranska laget skulle vinna.

– De är diktatorer och kolonialister som vill tvinga sina levnadsnormer på andra, sade han till de iranska medierna.

Irans ambassadör i Jordanien talade om en politisk komplott mot Iran, och anklagade Bahrain för att vara inblandat. Ghelich Khani, dissident, fotbollslegend och före detta landslagskapten, sade till Deutsche Welle att han uppfattar händelsen som mer politisk än sportrelaterad.

– Enligt chefen för det iranska fotbollsförbundet hade de redan kommit överens med Fifa om dräkterna som de tvingar fotbollsspelarna att bära vid internationella sammanhang. Detta visar att båda parterna förhandlar bakom stängda dörrar och sedan, när någonting går snett, är det fotbollspelarna som ska betala priset. Det är verkligen synd om tjejerna som offrades i ett politiskt gräl mellan Fifa och myndigheterna i Iran, sade han i intervjun.


Krage för lång

Shahrzad Mozafar tränade tidigare det iranska damlandslaget. Hon menar att Fifa godkände de nydesignade dräkterna, där hatt ersatte sjal, och därför fick laget spela utan hinder i de första matcherna, fram till kvalmatchen i Jordanien.

– Nu säger Fifa att dräktens krage är för lång och därför kan vara farlig för spelarna. Kragen ska täcka nacken - det är ett krav från iranska myndigheter.

I iranska medier pratas det mycket om kragens längd, och att idrottsansvariga håller på att uppta förhandlingarna med Fifa för att hitta en lösning. Fifa har enligt Reuters förklarat att de hade varnat Iran och Jordanien för de icke godkända heltäckande dräkterna. Fifa menar att det går att täcka håret men inte nacken.

– Jordanien tog varningen på allvar och uteslöt de beslöjade spelarna ur laget. Men den iranska regimens myndigheter ignorerade varningen, enligt Fifa.

Kafashian, chefen för det iranska fotbollsförbundet sade till medier i Iran att de visst hade kommit överens med Sepp Blater, Fifas president, om de nya heltäckande dräkterna.


Vem förlorade matchen

Iranska kvinnor har haft eget fotbollslandslag sedan 1970, och kvinnor har spelat fotboll på offentliga platser i nästan 50 år. De religiösa storayatollorna i Iran har alltid varit starka motståndare till kvinnornas fotbollsspelande. Att kvinnor springer runt medan män kan beskåda dem går helt emot deras uppfattning av religionen och kvinnors plats. Trots detta har regimen i Iran under de senaste åren satsat på damfotboll. Den ena anledningen är unga kvinnors enorma fotbollsintresse, och deras krav. Det handlar om en ren fotbollsfeber bland unga kvinnor i dagens Iran, som är en reaktion mot de tidigare förbuden under den islamiska republikens styre.

Den andra anledningen till regimens plötsliga intresse för damfotboll kommer av propagandasyften. Den iranska staten vill övertyga omvärlden att kvinnorna i Iran inte är begränsade så länge de lyder landets lagar när det gäller den obligatoriska slöjan. Samtidigt som iranska kvinnor är portförbjudna från sportarenor och inte kan se männens fotbollsmatcher, får de i könssegregerade miljöer spela fotboll.

Uteslutningen av laget ägde rum samtidigt som iranska myndigheter förbereder landets största polisiära kampanj mot ”bad-hijab”, de med bristfälliga slöja. Från och med söndagen den 15 juni ska moralpolisen, som bevakar bland annat medborgarnas klädsel på offentliga platser, ingripa. Iranska kvinnor, fotbollsspelare som förvärvsarbetare, är enligt lagen tvungna att bära inte bara slöja, utan den formen av slöja som staten bestämmer. Staten i Iran klär kvinnorna mot deras vilja, trots protester och civil olydnad. Iranska fotbollspelare lämnade arenan i Jordanien gråtande. De var bedrövade, besvikna och fick allas sympati. Inte för att Fifa inte godkände de dräkter som inte är lämpliga för fotboll och som regimen i Iran tvingade spelarna att bära, utan för att matchen för kvinnorna inte handlade om dem och deras färdigheter. Istället visade den sig handla om alla de makthavare som bestämmer över kvinnornas huvud. Och vad som finns på huvudet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: