– Det har blivit vissa övertolkningar att Fas 3 ska avskaffas. Så är det tyvärr inte.” säger Josefin Brink (V).

Oklart vad regeringen ska göra åt Fas 3

2011-06-03 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Även om en majoritet i riksdagen vill stoppa nya anvisningar till Fas 3, är det fortfarande oklart vad som ska hända med den hårt kritiserade åtgärden. Den 9 juni tas ärendet upp i riksdagen.

FAKTA/Utskottsinitiativ

Ett utskottsinitiativ är ett förslag till riksdagsbeslut som ett utskott på eget initiativ för fram i ett betänkande. Ett utskott får lämna förslag i ämnen som hör till dess ansvarsområde.

Källa: Riksdagen


Fler texter om Fas 3:

Fi: Utskottsinitiativ visar att riksdagen har makt

Har ministern avgått?

Riksdagens arbetsmarknadsutskott tog den 17 maj ett så kallat utskottsinitiativ som bland annat föreslog att nya anvisningar av långtidsarbetslösa till Fas 3 ska stoppas. De rödgröna partierna fick med stöd av Sverigedemokraterna en majoritet för förslaget.

Detta innebär dock inte att jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3 kommer att skrotas, som en del medier antytt. Riksdagens tillkännagivande till regeringen ska snarare ses som ett önskemål.

– I slutändan är det regeringen som har att svara på vad de kommer att göra åt det här riksdagsbeslutet. Helt klart är att regeringen har blivit väldigt pressade av den massiva kritiken mot Fas 3 som kommit de senaste månaderna. Men sannolikt kommer det inte att bli som Vänsterpartiet vill – att man avvecklar Fas 3 och ersätter det med helt andra åtgärder, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Samma dag som arbetsmarknadsutskottet sammanträdde meddelade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att personer i Fas 3 i vissa fall ska ha möjlighet till arbetsmarknadsutbildning. Förändringen gäller till utgången av 2011. Men kritiker anser att det är otillräckligt.

Vänsterpartiet föreslår i sitt budgetalternativ att Fas 3 avvecklas och ersätts med bland annat övergångsjobb med kollektivavtalsenlig lön, utbildning och anställningsstöd för lärlingar. Något gemensamt budgetförslag för att ändra inriktningen på arbetsmarknadspolitiken har dock inte oppositionen.

– Det som finns är en majoritet i riksdagen för att stoppa Fas 3. Däremot finns det inte ett samlat alternativ för vad man ska göra i stället, säger Josefin Brink.

Just detta har oppositionspartierna fått kritik för av de borgerliga partierna, som anklagar oppositionen för att vara oansvariga och inte klara av att presentera egna förslag. Josefin Brink hävdar å sin sida att de gör vad de kan för att sätta press på regeringen.

– Det är så här det ser ut när det är en oklar riksdagsmajoritet, säger hon.

Vad innebär utskottsinitiativet för personer som befinner sig i Fas 3 eller som riskerar att hamna där?

– Inga nya personer kommer att anvisas nya Fas 3-platser. Men de som befinner sig där nu får ingen annan insats. Det ligger inte i det här beslutet, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: