Jemens president på kritisk gatuaffisch efter den senaste tidens våldsamman sammandrabbningar.

Jemenitisk kvinnoorganisation vädjar om internationellt stöd

2011-06-03 | Watan Coalition - kvinnor för social fred padlock

OPINION

Efter att en fredlig demonstration av kvinnoorganisationen Watan Coalition - kvinnor för social fred besköts med skarp ammunition och misshandlades av kvinnopolisen tidigare i veckan vädjar nu organisationen om omvärldens stöd.

FAKTA/Watan Coalition - kvinnor för social fred

Watan Coalition - kvinnor för social fred är en grupp jemenitiska kvinnor som engagerar sig för ett nytt Jemen, där också kvinnor har en plats. ”Det är dags för jämställdhet” är en av deras slogans. Kvinnorna säger att de insett att politisk förändring är möjlig i Jemen och har tagit sig en aktiv plats i massproteströrelsen där de dels kämpar för kvinnors rättigheter i det nya samhället och i proteströrelsen.

- Vår revolution har brutit mot alla de stereotyper som finns om jemenitiska kvinnor, säger Hooria Mashour som är med i koalitionen.

Redan för sex år sedan började gruppen att formas, kvinnorna ville då ta itu med den allmänna opinionen i landet, de har genomfört kampanjer för att stärka kvinnors rättigheter och söker mobilisera kvinnors politiska röst. Bilqis al-lahabi, en annan av medlemmarna uppmärksammades i landet då hon utropade att ”Saleh hotar oss med somalisering, irakisering och klanisering i Jemen – så nu hotar vi honom med tunisiering istället!” Koalitionen har ingen formell struktur eller tydligt ledarskap.

E-post: Watan4women@yahoo.com, women-coalition@googelgroups.com

Watan finns också som grupp på Facebook.

Brev till det internationella samfundet - För omedelbar publicering och åtgärder 31 maj 2011

Nouria Wabel, en ledare i Jemens fredliga revolution, blev brutalt misshandlad av kvinnopolisen och säkerhetsstyrkor i Taiz, runt 16.00 idag. Misshandeln gjorde att Nourias graviditet avbröts och hon fick missfall i femte månaden. Tillsammans med män ur säkerhetsstyrkorna misshandlade kvinnopolisen också en annan aktivist med slag mot huvudet tills hon blev medvetslös.

Nouria och 60 andra kvinnor samlades i centrala Taiz för att påbörja en fredlig marsch genom stadens gator. När de, klockan 15.30, inledde marschen konfronterade säkerhetsstyrkorna dem med skarp ammunition. Kvinnorna fortsatte sin marsch. Senare uppmanade säkerhetsstyrkorna kvinnopolisen att ingripa. Kvinnopolisen attackerade de kvinnliga demonstranterna fysiskt.

Denna kvinnomarsch var ett ställningsstagande mot den våldsamma attacken på fredliga demonstranter i Taiz den 29 maj. De Centrala säkerhetsstyrkorna och Republikanska gardet, ledda av Salehs son och brorson, stormade Frihetens torg i Taiz med tunga vapen. I attacken dödades fler än 50 demonstranter, drygt 120 skadades och hundratals arresterades. Bland de arresterade fanns ytterligare några skadade. Säkerhetsstyrkorna brände därtill ner demonstranternas tält. I vissa av tälten befann sig demonstranter med funktionsnedsättningar. De förmådde inte springa därifrån och därmed brann de ihjäl, enligt människorättsorganisationer i Taiz.

Watan Coalition - Kvinnor för social fred uppmanar det internationella civilsamhället, kvinnonätverk, medborgarforum och media att visa solidaritet med det jemenitiska folket. Vi ber er särskilt att hålla demonstrationer där ni är och uppmana era regeringar att stödja det jemenitiska folket och hjälpa dem förverkliga sina drömmar om frihet.

Watan Coalition - Kvinnor för social fred

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: