Hyckleriet kring abort på Irland

2011-06-03 | FemPers padlock

UTRIKES

Varje dag reser tolv kvinnor från Irland, där abort är olagligt, till Storbritannien för att kunna göra abort. Totalt rör det sig om 4 402 irländska medborgare som genomgick aborter i England eller Wales under 2010.

”De här siffrorna belyser igen den restriktiva irländska abortlagstiftningens hyckleri och tydliggör det nödvändiga i att aborter erbjuds på hemmaplan.” säger Niall Behan, chef på Irish Family Planning Association (IFPA)

I december fastslog den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna avgjorde i december att Irlands konstitutionella förbud mot aborter kränker kvinnors rätt till adekvat medicinsk vård i livshotande situationer, även om abortförbud kan tillåtas under andra omständigheter. Samma slutsats kom Irlands högsta domstol fram till 1992, men det irländska parlamentet lagstiftade aldrig om saken.

”Kvinnor vill inte ha sympati, de vill helt enkelt ha tillgång till den hälsovård de behöver.” konstaterar Niall Behan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: