Förbättrad vård för transsexuella

2011-06-03 | FemPers padlock

INRIKES

Socialstyrelsen föreslår en lagändring för att förbättra vården för transsexuella. Det är inte acceptabelt att en person måste vara ogift och steril för att kunna få en ny könstillhörighet fastställd, menar Socialstyrelsen i en skrivelse till regeringen.

För ett år sen gjorde Socialstyrelsen en kartläggning av vården för transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar. Utredningen gick sedan ut på remiss till drygt 100 remissinstanser. Flera delar av den nuvarande lagen fick kritik för att ha en föråldrad syn på transsexualitet. Till exempel måste den som är gift skilja sig för att få en ny könstillhörighet fastslagen.

Sveriges lagstiftning stämmer idag inte heller överens med de rekommendationer som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter gav 2009. I rekommendationerna står att sterilisering inte ska krävas för att någon ska få en ny könstillhörighet.


Dags för förändring

Bland de förändringar som Socialstyrelsen föreslår finns till exempel att kravet på att man ska vara ogift för att kunna byta könstillhörighet ska tas bort, liksom kravet på att den som ansöker om att ändra könstillhörighet ska vara steriliserad. Vidare föreslår Socialstyrelsen att även utländska medborgare ska kunna beviljas ändrad könstillhörighet om hon eller han varit bosatt i minst ett år i Sverige.

– Det har gått 40 år sedan den här lagen kom och det finns all anledning att se över den, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Utredningen föreslår också att Socialstyrelsen tillsammans med hälso- och sjukvården ska ta fram nationella vårdprogram, kunskapsöversikter och förbättrad patientinformation.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: