Jessica Milkéwitz är platschef på Storulvåns fjällstation.

Fjällträff för regnbågsfamiljer

2011-06-03 | Karin Råghall padlock

INRIKES

I sommar arrangerar Storulvåns fjällstation i Jämtland en träff för regnbågsfamiljer för första gången.

– Så fort man kommer utanför storstäderna finns det väldigt få nätverk för hbt-familjer som skaffar barn, säger Storulvåns platschef Jessica Milkéwitz.

FAKTA/

Storulvåns fjällstation ligger i västra Jämtland och drivs av Svenska Turistföreningen, STF. Här finns 148 bäddar, bastu, restaurang, lekrum, klättervägg och uthyrning av friluftsutrustning.

Anläggningen ligger i princip mitt i fjällvärlden. Från Östersund är det drygt 15 mil till Storulvåns fjällstation. Det går att ta sig hela vägen fram till stationen med kollektivtrafik eller bil.

Arrangemanget kallas Regnbågsfamiljen på Storulvån och pågår 29 juni till 3 juli. Fjällvandring och avkoppling kommer att varvas med musikunderhållning av Christina Kjellson och ett seminarium med Klara Nygren från RFSL.

Främsta fokus är dock naturupplevelser. Vissa dagar görs dagsutflykter med guide, andra dagar på egen hand. Arrangemanget vänder sig särskilt till familjer med barn i åldrarna 5-10 år.

– Det handlar om att upptäcka och lära känna fjällvärlden, säger Jessica Milkéwitz.

Idén till fjällveckan uppstod när hon och hennes flickvän pratade om vilka mötesplatser det finns för hbt-familjer som skaffar barn. De började undersöka saken, och fann att det såg ganska dystert ut utanför storstadsregionerna.

– Jag har pratat om det här med folk på landsbygden i Norge och Sverige och de säger samma sak – det finns inga mötesplatser. Då har man två val. Antingen lever man ett ganska anonymt liv och skapar sig inte så mycket kontakter, eller så måste man bygga sina egna nätverk, säger hon.


Regnbågsfamiljen norm

När de fem fjälldagarna är till ända hoppas Jessica Milkéwitz att deltagarna ska känna sig stärkta och att de har fått idéer och inspiration till att dra igång nätverk där de själva bor. En central tanke är också att barnen ska få träffa andra barn som har liknande familjeförhållanden. "Under dessa dagar är regnbågsfamiljen norm", står det på Storulvåns hemsida.

– Det är det som är grundtanken. Jag ser det som att vi har en stöttande funktion, plus en upplysande funktion för dem som inte är bekant med hbt-världen. Med den här aktiviteten uppmärksammar vi att den här gruppen finns, säger Jessica Milkéwitz.

Hon tror på strategin att synliggöra hbt-familjer i miljöer som inte i första hand associeras till hbt-världen. Det kan vara i fjällmiljö, men lika gärna på en drejarkurs. Regnbågsfamiljen ska inte bara får synas och höras på Pride, menar hon.

– Huvudsyftet är att vi möts i fjällmiljö, plus att vi har en tillhörighet till en regnbågsfamilj. Jag tror på att arbeta med de här frågorna på det sättet, säger Jessica Milkéwitz.


Återkommande träff

Förhoppningen är att regnbågsträffen ska bli ett återkommande arrangemang. Redan har ett antal personer anmält sig till den första upplagan. Jessica Milkéwitz hoppas förstås på bra uppslutning, men tror också att en sådan här typ av arrangemang kan behöva några år på sig innan folk hittar dit. Särskilt med tanke på att platsen är västra Jämtland.

– Jag tror det hade varit lättare att få dit folk om det var i till exempel Göteborg. Men jag ser det här som början på någonting. Fast vem vet, det kanske blir massor av folk! säger hon.

Deltagarna kan välja om de vill vara med samtliga eller bara enstaka dagar. Någon särskild fjällvana behövs inte för att delta, berättar Jessica Milkéwitz.

– Vi kommer att anpassa vandringarna till hur grupperna ser ut. Man ska inte känna att man måste vara expert och ha all utrustning innan, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: