Vardagsfeminism i spelform

2011-05-20 | Katerina Nilsson padlock

KULTUR

Snart kan du spela sällskapsspel och bli mer feministisk. Spelet Möjligheter och problem är i sin slutfas. FemPers har pratat med en sällskapsspelskonstruktör som vill att vi ska vara vardagsfeministiska.

FAKTA:

Ulrik Wemmenhed är en sällskapsspelsutvecklare med fokus på jämställdhet. Han ligger sedan tidigare bakom spelet Kvinnofrågor – ett sällskapsspel om kvinnliga förebilder . Arbetsnamnet för det nya spelet är Problem eller möjligheter och spelet tar upp tips på hur vi kan vara vardagsfeministiska.

Hej Ulrik Wemmenhed, från Athena spel, vad är ett feministiskt sällskapsspel?

– Ett feministiskt sällskapsspel för mig är ett spel som får en att reflektera över normer, att stanna upp och tänka ”Varför gör vi som vi gör?” ”Varför är det så här i världen?” Det här blir mitt andra feministiska sällskapsspel.

– Spelet består av 20 olika bilder där det händer en massa olika saker. I varje bild ska deltagarna hitta fem saker som är problematiska och fem möjligheter. Det kan vara hur folk sitter, vem som säger vad, vem som tar initiativ i situationen, vad som händer, och så vidare. Jämställdhet i praktiken helt enkelt.Hur kom du på idén att göra ett feministiskt sällskapsspel?

– Det finns så många duktiga människor som driver samma frågor som jag vill driva, som är duktiga på att göra filmer, eller skriva, eller vad det nu kan vara. Jag har en magisterexamen i genusvetenskap från Umeå universitet och ett gediget intresse av sällskapsspel. Så när jag funderade på vad jag kunde tillföra utan att konkurrera med någon annan, kom jag på idén med ett feministiskt sällskapsspel.

– Tanken slog mig att det finns så många som klagar, men att det också finns en massa kunskap på hur vi ska göra saker bättre. Så jag samlade in bra och dåliga saker och sorterade in i kategorier som jag sedan kopplat till en bild. Det handlar inte om att hitta rätt och fel, utan om att skapa en tankeställare.Vilka vänder sig spelet till?

– Jag hoppas att spelet ska nå alla som vill göra bra saker och som vill få tips och inspiration för vad som kan göras i vardagen. Sedan hoppas jag även nå ”vanliga” människor, på arbetsplatser, skolor, fritidsgårdar som med det här spelet kan reflektera över sin vardag och få redskap att förändra den.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: