Protester mot kvinnofängelse gav effekt

2011-05-20 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Åtta av de kvinnor som placerades på det nya iranska kvinnofängelset i Gharchak har efter protesterna som Fempers berättade om förra veckan flyttats tillbaka till Evin.

Irans nya kvinnofängelse i Gharchak liknar ett koncentrationsläger. Den 18 maj förflyttades åtta av de kvinnor som placerats där till Evin fängelset. Protesterna från dessa politiska fångar, deras anhöriga, kvinno- och människorättsaktivister tvingade fängelsemyndigheten att ändra sig.

Trots att Esmaili, chef för Irans fängelser, bekräftade planerna på ett särskilt fängelse för kvinnor i Gharchak, har hittills åtta av de politiska fångarna från detta fängelse flyttats tillbaka till Evin. Samtidigt berättade maken till den fängslade advokaten Nasrin Sotoudeh, att hon aldrig förflyttades till Gharchak. Tillsammans med 21 student- och kvinnorättsaktivister sitter hon sedan flera dagar i karantän i Evin och väntar på ett beslut om en eventuell förflyttning.

– Jag vet inte vad som hände under tiden jag förlorade kontakten med min fru. Kanske har myndigheterna ändrat sitt beslut att flytta henne och hennes medfångar på grund av all uppmärksamhet om förhållandena i Gharchak gängelset i Varamin och alla protestbreven, sade han till International Campaign for Human Rights in Iran.

De inhumana förhållandena för de fängslade kvinnorättsaktivisterna i Gharchak blev ingen topprubrik i internationella medier. Inga massiva internationella protester från kvinnogrupper hördes heller. Men trots allt blev nyheten om Gharchak fängelset ännu ett bakslag för regimen i Iran på grund av stor inhemsk uppmärksamhet. De fängslade kvinnorna från student- och kvinnorörelsen som förflyttades till detta fängelse avslöjade horribla förhållanden för tusentals fängslade barn och kvinnor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: