Arrangörerna bakom Geek Girk Meetup. I mitten Maria Söderberg som framträder i texten.

Inför Geek Girl Meetup: ”De kvinnliga nördarna är guld”

2011-05-20 | Karin Råghall padlock

INRIKES

I helgen är det dags för Geek Girl Meetup i Stockholm, där 150 kvinnor med intresse för webb och teknik samlas för att utbyta kunskaper och lyfta varandra.
– Det är en sjukt inspirerande miljö att vara i, säger Maria Söderberg, en av arrangörerna.

FAKTA/Geek Girl Meetup

Geek Girl Meetup är ett nätverk för nördtjejer med passion för webb, kod, design, teknik och innovation. I Stockholm ordnar nätverket två större träffar per år, samt mindre kvällsmöten.

Helgen 21-22 maj är det dags för Geek Girl Meetup på temat Game ON. Följ på twitter: #ggm11

Geek Girl Meetup är ett nätverk för tjejer som sysslar med webb och kod, och som gör affärer av sina idéer. I helgen ordnar nätverket en större träff i Stockholm på temat spel. Programmet innehåller punkter som "Så lyckas du med ditt indiespel", "Lilla podcastskolan", "Hacka ditt jobb" och "Home sweet home – ett spelprojekt om Israel/Palestinakonflikten".

När Geek Girl Meetup träffas är det deltagarna själva som föreläser och håller workshops. Arrangörerna kallar det därför hellre "unconference" än konferens.

– Det sköna med det här är att alla bidrar med det de kan, säger Maria Söderberg, som till vardags jobbar som interaktionsdesigner på en webbyrå.

Alla delar med sig

Geek Girl Meetup bygger på att alla deltagare deltar – till exempel genom att dela med sig av kunskap inom områden de kan särskilt bra eller genom att fota, streama eller twittra från konferensen. Det ställs inga uttryckliga kunskapskrav på deltagarna, men mötesformen drar ändå en viss typ av folk, berättar Maria Söderberg.

– Det lockar dem som inte tänker på om de kan tillräckligt mycket, utan dem som tänker att de vill lära sig mer.

Om någon vill se en viss programpunkt på nästa träff, uppmuntras personen att fixa så att den blir av. Det är en del av själva andan i nätverket.

– Andie Nordgren, en av grundarna, har beskrivit det som omvänd demokrati: om man har en idé så genomför man den först och tar diskussionen efteråt. Det här tar bort trösklar för dem som vill någonting, säger Maria Söderberg.

Datorer har varit hennes största intresse sedan mellanstadiet, och när hon upptäckte Geek Girl Meetup fastnade hon direkt.

– Plötsligt fanns alla de här databrudarna på samma ställe! Det var häftigt, berättar hon.

Äldsta deltagaren 87 år

Geek Girl Meetup startade våren 2009 av Heidi Harman och Andie Nordgren, som var less på att vara de enda tjejerna på webbkonferenser och ville skaffa ett större nätverk av kvinnor. Sedan dess har projektet växt. I helgen deltar inte mindre än 150 personer, och nätverket har även spridit sig till Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Mexico. De flesta aktiva är mellan 22 och 35 år och jobbar i webb- och databranschen, men deltagarnas ålder varierar mellan 18 och 87 år.

Ni har valt att träffas enbart tjejer. Kan du berätta lite om det?

– Vi har inte någon gemensam, uttalad ståndpunkt. Det är en del av grejen också, att man måste gå dit av den anledning man själv tycker att man behöver ha ett kvinnligt nätverk, säger Maria Söderberg.

Själv upplever hon att det finns en större lyhördhet i Geek Girl Meetup än i könsblandade sammanhang. Något som kan bero på att kvinnor ofta uppfostras till att bli lyhörda och inkännande, resonerar hon.

Slipper vara ”tjejen”

På frågan om det också handlar om att slippa vara i minoritet, upprepar Maria Söderberg att alla har sina egna orsaker till varför de sökt sig till Geek Girl Meetup. Hon kan inte svara för de andra i nätverket. Men för egen del håller hon med om att det har betydelse.

– Man slutar absolut att vara "tjejen", det slipper man ju inte i så många andra sammanhang, säger hon.

Maria Söderberg beskriver sig som nörd och feminist. I skämtsam ton säger hon att nörd är den som pratar och pratar om sitt ämne även långt efter det att leendena på personerna runtomkring har stelnat. Sedan fortsätter hon med allvar i rösten.

– För mig är nörden experten som vet allt om sitt ämne. Det handlar om att vara sjukt bra på något, säger hon.

Geek Girl Meetup har som mål att lyfta kvinnor och skapa förebilder. I webbvärlden är en majoritet av experterna män, och det vill nätverket ändra på.

– För att kunna vara expert måste man vara nörd, det är därför de kvinnliga nördarna är guld, säger Maria Söderberg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: