Det är ett privilegium att få spela under press, konstaterar USA:s förbundkapten Pia Sundhage.

Pia Sundhage: Det finns inga lätta matcher i VM

2011-05-13 | Ida Ali padlock

SPORT

Ett anfallsprojekt och ett försvarsprojekt. Det arbetar Pia Sundhage med just nu.

Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali ringde upp USA:S förbundskapten inför det kommande VM-slutspelet i Tyskland.

FAKTA/PIA SUNDHAGE:

Född: 13 februari 1960.

Familj: Särbon Marie. Tre systrar, två bröder.

Arbetar: Tränare och före detta fotbollsspelare.

Pia Sundhage är en av de som spelat flest landskamper och hon har gjort flest mål i det svenska damlandslaget. Sundhage har arbetat som tränare och som "spion", det vill säga kartläggare av motståndarlag. Under större delar av 2007 var hon vice förbundskapten för Kinas damlandslag i fotboll, bland annat under VM 2007 i Kina. Den 13 november 2007 utsågs hon till förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll.

Vid de Olympiska sommarspelen 2008 ledde Sundhage USA:s damlandslag i fotboll till seger

USA:S VM-TRUPP

Målvakter: 

Nicole Barnhart (Philadelphia Independence) 
Jill Loyden (magicJack) 
Hope Solo (magicJack) 

Backar: 

Rachel Buehler (Boston Breakers) 
Stephanie Cox (Boston Breakers) 
Ali Krieger (kontraktslös) 
Amy LePeilbet (Boston Breakers) 
Heather Mitts (Atlanta Beat) 
Christie Rampone (magicJack) 
Becky Sauerbrunn (magicJack) 

Mittfältare: 

Shannon Boxx (magicJack) 
Tobin Heath (Sky Blue FC) 
Lori Lindsey (Philadelphia Independence) 
Carli Lloyd (Atlanta Beat) 
Heather O’Reilly (Sky Blue FC) 
Megan Rapinoe (Philadelphia Independence) 
Lindsay Tarpley (magicJack) 

Anfallare: 

Lauren Cheney (Boston Breakers) 
Alex Morgan (Western New York Flash) 
Amy Rodriguez (Philadelphia Independence) 
Abby Wambach (magicJack)

FAKTA/FOTBOLLS-VM 2011

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011 spelas i Tyskland, 26 juni-17 juli 2011.

Hej Pia! Det börjar närma sig slutspel, hur mår ditt lag?

– Tjena! Laget mår bra, vi har fått en liten mindre skada som vi inte riktigt vet hur det kommer att gå med. Men vi har många bra spelare så nu har vi tagit in en extra till truppen. Men det är bara småsaker. Allt känns utmärkt faktiskt.

Vad lägger ni fokus på just nu så här två månader innan det drar i gång?

– Två saker. Vi tittar lite extra på backspelarnas agerande i försvarsspelet och hur vi bygger upp spelet med mittfältarna. Ett anfallsprojekt och ett försvarsprojekt skulle man kunna säga.

Vad är viktigt att förbereda spelarna på just på det mentala planet?

– Små portioner om och om igen. Påminna spelarna att det är två gånger fyrtiofem minuter. Vi spelar ju med höga förväntningar och befinner oss under stor press. Det gäller för varje spelare att hitta spelglädjen, se detta positivt. Vi brukar säga ” It´s a privilege to play under pressure”. Det är naturligtvis en balansgång. Den pressen vi har är positiv men den kan lika gärna bli stressande och negativ. Det jobbet måste göras. Vi diskuterar det på träningar och inför matcher.

Finns det någon mediebevakning runt laget?

– Ja, vi har haft en del, bland annat en tv-station här som ska följa oss hela VM-turneringen. Dessutom Nike, vår sponsor som gör en massa saker på webbsidan. Men relativt lugnt är det än så länge men allting är ju vad man jämför med får man väl säga. Intresse och förväntningar finns det – definitivt.

Om jag minns rätt från förra intervjun så sa du att ni siktar på att vinna hela VM?

– Vi fokuserar på att vinna nästa match.

Hur ser du på de andra lagen i er grupp?

– Jag tycker att vi har den svåraste gruppen vilket är positivt. Vi har den svåraste invigningsmatchen vilket jag också tycker är positivt. Vi tvingas direkt att hantera den press som är. Det kommer att krävas att alla gör sitt allra bästa. Att vi finner en väg som är lustfylld och att man spelar lite grann utanför sina egna ramar.

– Vi har inga lätta matcher, det finns inga lätta matcher under ett VM. Det är lätt att undermedvetet tänka att vi brukar vinna mot det laget. Den situationen måste hanteras. Det finns ingen risk att vi kommer att underskatta våra motståndare. Nordkorea vet man inte riktigt vad de gör. Det är ett stängt land med lite insyn, men det vi vet är att de är ett jävligt bra lag. Colombia har aldrig tidigare spelat ett VM förut. USA har aldrig mött dem tidigare. Och sen då Sverige som är högt rankad och förmodligen kommer att bli den helt avgörande matchen huruvida man går vidare eller inte.

Har du något lag som sticker ut ur mängden och som du ser som favoriter?

– Först och främst ska man ha väldigt stor respekt för att Tyskland spelar på sin hemarena. Sen ska man ha oerhörd respekt för världens bästa fotbollspelare som är Marta i Brasilien. Sedan ser man ju hur England har utvecklat sitt fotbollsspel. Japan har målsättning att ta medalj. Det finns minst sex sju lag nu som kommer att tampas om medaljer och så har det aldrig varit tidigare.

Har USA någon nyckelspelare som du vill lyfta fram?

– Ja, vi har ju vår lagkapten Christie Rampone som inte bara är en bra fotbollspelare utan gör också alla andra runt omkring henne väldigt bra. Det betyder jätte mycket för lagets prestation. Sedan finns ju naturligtvis målgöraren Abby Wambach. Men den enda som egentligen har varit med och vunnit ett VM-guld är ju faktiskt Christie Rampone av alla spelare vi har. Det är ju en motivationsfaktor naturligtvis, vilket är bra.

Hur förbereder du dig själv inför ett VM-slutspel?

– Jag joggar varje morgon så att jag fysiskt ska klara av det här. Sedan tycker jag ju förstås att detta ska bli mycket skojigt. En massa möten med både spelare och ledare. Jag tittar på en hel del video förstås och påminner laget om vägen till VM, alltså vi har ju ett val hur vi vill hantera vägen dit. Jag uppmuntrade spelarna själva i går att titta sig själv i spegeln och säga ”är detta den vägen som jag tycker är lustfylld och rolig. Har jag gjort allt jag kan göra för att det ska bli en fantastisk väg till VM?”. Allt handlar inte om medalj. Det handlar ju om att plocka fram den där fantastiska känslan av att vi gör varandra bra. Men också att ta ansvar för den miljö man skapar. I en pressad miljö så är det viktigt att man flabbar lite och inte ta sig själv på för stort allvar.

Men ni siktar väl på guld trots allt?

– Vi siktar på att vinna nästa match.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: