Organiserade socialarbetare bygger vidare

2011-05-13 | Karin Råghall padlock 1

INRIKES

Socialarbetarna i Stockholmsbaserade Nu bryter vi tystnaden, som Feministiskt Perspektiv skrev om i mars, fortsätter att bygga upp sitt nätverk. Nätverket vill väcka opinion kring socialarbetarnas situation i ett samhälle där fler och fler tvingas söka hjälp av socialtjänsten, samtidigt som politikerna vägrar skjuta till pengar för att täcka den ökade arbetsbördan.

Feministiskt Perspektiv ringde upp MärtaLisa Tillema, medlem i nätverket, för att höra hur det går.

– Det går utomordentligt bra. Nu planerar vi en gemensam kollektivavtalsutbildning. Det är en direkt försvarsåtgärd – för att försvara våra arbetsvillkor och se till att vi kan våra rättigheter och skyldigheter. Det är mycket som folk inte känner till, om vad som gäller kring övertid till exempel, säger MärtaLisa Tillema.

Har ni något mer på gång?

– Delar av styrgruppen har träffat representanter för LO och Nätverket för gemensam välfärd för att se om vi kan göra något tillsammans. Vi har också börjat sammanställa våra erfarenheter av vad man kan tänka på och hur man kan bära sig åt för att starta ett sådant här nätverk. Det ska vi dela med oss av till socialarbetare i andra kommuner som vill starta liknande nätverk. Flera har hört av sig, däribland Järfälla, Uppsala, Botkyrka, Nynäshamn och Västerås – och det är ju dumt om de måste uppfinna hjulet på nytt.

Planerar ni att göra något för att sätta mer press på politikerna?

– Det är det vi håller på med. Men vi måste först se till att vi organiserar oss och har en plattform. Vi är två fackliga organisationer, SSR och SKTF, som försöker samverka för att få till stånd bättre arbetsvillkor, så att vi kan leverera den här socialtjänsten i världsklass som politikerna säger att vi ska ha, säger MärtaLisa Tillema.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110514 - Rosa Lundmark

Jag är som tidigare socialarbetare och mångårig SKTF:are mycket glad över detta tvärfackliga initiativ. Det behövs. Hörde moderata socialborgarrådet förringa initiativet i Stockholms kommunfullmäktige. Trist inställning från en politiker som är försvarsinställd. En gemensam kollektivavtalsutbildning är nog en nödvändig försvarsåtgärd, fler måste bli medvetna om sina rättigheter för att kunna försvara dem i vardagen.

Rosa Lundmark, Rågsved

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: