Normkritiska skärvor i Lund

2011-05-13 | Katerina Nilsson padlock

KULTUR

Den normutforskande föreställningen Svulstiga skärvor eller jag vet inte ges i helgen av Teatergruppen Jinsia. Enligt dem själva är det en samling nyskrivna feministiska godmorgonsagor. FemPers ringde upp för att få veta mer

FAKTA:

Teater Jinsia är en Lundabaserad fri teatergrupp och består av Johanna Dikert, Ida Jarlgren, Disa Nordling, Johanna Pedersen och Malou Zilliacus.

Den normutforskande föreställningen Svulstiga skärvor eller jag vet inte spelas på Lilla Teatern i Lund, Stortorget 1 den 12/5 kl.19.00, 13/5 kl. 19.00 och 15/5 kl.14.00 och 20.00 och kostar 50 kronor för fattiga och 80 kronor för rika.

Hej, Johanna Pedersen från Teater Jinsia, varför spelar ni feministiska godmorgonsagor?

– Som studenter i Lund vill vi erbjuda ett alternativ till den studentikosa scenkulturen. Nu senast uppdagades det med skandalen kring ”slavauktionen” på Hallands nation här i Lund, men även på stora scenen sätts spex upp med rasistiska inslag. I och med skandalen hamnade mycket fokus på specifika individer, men det behövs en genomgående strukturell förändring. Det är dessa strukturer vi vill synliggöra och ta avstamp ifrån.

– I klassisk teater är pjäserna ofta skrivna av vita män med vit manlighet i fokus. Sådana pjäser kan självklart också sättas upp med en kritisk infallsvinkel, men det sker enligt oss alltför sällan.

– Arbetet med pjäsen har varit en utforskande process. Vi funderade mycket på vad det är vi producerar och reproducerar när vi sätter upp olika scener. Bakom pjäsen ligger långa samtal och grubblerier. Vi har varit mycket självreflekterande och kritiska och vi har inget svar på vad en feministisk föreställning är, men hoppas på att utforska det med den här uppsättningen.Vad kan publiken vänta sig?

– En helt nyskriven pjäs som vi i arbetsgruppen tillsammans med fyra utomstående författare skrivit och bearbetat. Det går inte direkt att sätta in föreställningen i en genre, den är fragmentarisk men hålls ihop av det normutforskande. Till exempel så har vi en ny version av den klassiska Törnrosasagan, korta samtal från verkliga livet, en artikel om barbiedockans begär och så tolkar vi några kända missförstådda män.

– Vi började med en stor hög texter som hade det gemensant att de var normutforskande på olika sätt. Det blev till en fragmentarisk text bestående av 19 olika korta berättelser där det finns något för var och en.Varför Teater Jinsia?

– Jinsia betyder feminist på swahili. Vi i gruppen träffades när vi spelade teater på Lunds studentteater, som hör till akademiska föreningen i Lund. Men vi ville göra teater på våra egna villkor, utan att ha en större organisations regler att följa. Därför bildade vi Teater Jinsia i vintras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: