Under onsdagen den 11 maj höll Feministiskt initiativ torgmöten i Brunnsparken och på Järntorget i Göteborg.

Valmyndigheten glömde Fi

2011-05-12 | Maria Kanflo Teglund padlock

INRIKES

Feministiskt initiativ är ett av 15 partier som ställer upp i omvalet i Västra Götalandsregionen på söndag, men den informationen har inte kommit fram till allmänheten.

FAKTA/VALSEDLAR

Feministiskt initiativ har på grund av bristande resurser inte låtit trycka upp några valsedlar. Partiet uppmanar sina väljare att ta en blank valsedel och på den skriva partiets namn, ingenting annat.

Om man har förtidsröstat och vill ändra sin röst gör man det genom att gå till vallokalen på söndag och rösta. Man kan inte ångra sin röst genom att lägga ytterligare en förtidsröst, gör man det blir båda förtidsrösterna ogiltiga.

På söndag är det omval till regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen. Anledningen är att flera felaktigheter förekom i valet 2010. 104 bristfälliga budröster godkändes felaktigt, 51 röster kom inte fram i tid. Dessa röster kunde ha gett Centerpartiet istället för Socialdemokraterna det sista utjämningsmandatet.

På grund av dessa felaktigheter beslutade valprövningsnämnden om omval i samtliga valkretsar i Västra Götalandsregionen. Ett omval som sker nu på söndag.

När valmyndigheten på sin webbsida presenterade de partier som ställer upp i valet fanns inte Feministiskt Initiativ med. Detta trots att man registrerat sin lista korrekt och i tid till länsstyrelsen. Partiet har nu lämnat in en JO-anmälan mot länsstyrelsen.

Trots att korrekt information nu ligger uppe på valmyndighetens sida har misstaget hunnit få stora konsekvenser för partiet menar Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ och förstanamn på listan till regionvalet.

– Felaktig information har spridits till media och via media till allmänheten. Partiet har missat inbjudningar till debatter, och när medier har presenterat partierna som ställer upp har inte Feministiskt initiativ funnits med bland dessa.

Göteborgsposten, som är största dagstidningen i regionen, skrev så sent som den 8 maj  att Feministiskt initiativ inte ställer upp till omval.

Problemet förstoras av att Feministiskt Initiativ själva på grund av bristande resurser inte beställt några egna valsedlar, vilket inte heller är ett krav för att få ställa upp som parti i valet.

Stina Svensson tror trots detta att feministiskt initiativ har goda chanser att få plats i regionfullmäktige.

-  Jag tror att människor vill se en förändring i regionen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: