Olga Sadovskaya berättar det Putin håller tyst om.

Vad Putin inte vill prata om

2011-04-29 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Medan Rysslands premiärminister Putin pratade investeringar med statsminister Reinfeldt i onsdags berättade Olga Sadovskaya från Committee against Torture, CAT, om mord för skottpengar som sker med Putins goda minne. "Annars skulle effektiva utredningar av sådana fall skyddas och stödjas." säger hon.

Inför mötet med Putin uppmanade människorättsorganisationen Civil Rights Defenders statsminister Fredrik Reinfeldt att ta upp frågan om människorättsförsvarares utsatthet i Ryssland med premiärminister Putin.

De ordnade också ett parallellt seminarium om de fortsatta övergreppen i Norra Kaukasus med Olga Sadovskaya, advokat och vice ordförande i Committee against Torture.

Organisationen arbetar med enskilda fall kopplade till tortyr och utreder kränkningar av mänskliga rättigheter i Tjetjenien.

Så sent som i april fick Committee against Torture Europarådets pris för mänskliga rättigheter för sitt viktiga arbete med att stödja offer för allvarliga människorättsbrott.

Människor i Tjetjenien är rädda. Det tog lång tid att övertyga de första nio vittnena att träda fram med sina anklagelser. Efter elva år har CAT utvecklat en effektiv strategi, där 40 människorättsadvokater från andra delar av den ryska federationen turas om att gå in i Tjetjenien och göra "joint mobile group investigations". Efter en månad byts gruppen ut och informationen överlämnas till de som kommer efter.

– På så vis har vi kunnat göra skarpare utredningar och vara mer uthålliga i våra aktiviteter. Våra advokater kan inte hotas med att familj och släkt ska råka illa ut eftersom de kommer utifrån, men det är ändå svårt att bedriva effektivt utredningsarbete.

Metoden har använts sedan 2009 och de senaste två åren har trakasserierna mot organisationen ökat. Det kan ha att göra med framstegen, för övergreppen i Tjetjenien och andra delar av den ryska federationen är något Putin och hans regim vill bevara i det fördolda. Deras hållning är att krigsbrott skedde tidigare, men att tortyr, kidnappningar och utomrättsliga avrättningar inte längre förekommer.

– Men det vi undersöker är inte gamla utan nya brott, säger Olga Sadovskaya.

Skottpengar på terrorister

I december 2009 lyckades CAT befria en av polis kidnappad ung man, som hållits fängslad vid ett handfat med handbojor och bristande tillgång till vatten, mat och ljus under fyra månader. Detta med stöd av akut ingripande från Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Det var första gången på flera år gruppen lyckats få någon fri. Annars följer kidnappningen ett välkänt mönster. Polisen söker upp unga, religiösa män på chatforum, kidnappar dem och håller dem fängslade några månader. När skägget vuxit släpps den unge mannen som kort därefter dödas i en anti-terrorist-razzia. Genom sitt utseende,skäggig, långhårig, som kommen direkt från skogen, är den unge mannen "bevisad terrorist". För varje terrorist som dödas kan polisen inkassera extra pengar.

Politisk vilja saknas

I februari förra året blev hela utredningsgruppen gripen utan lagliga skäl och fängslad av högt uppsatta tjänstemän. CAT och dess nätverk i omvärlden reagerade direkt vilket ledde till att gruppen släpptes. Så testas gränserna. Hade ingen reagerat är Sadovskaya säker på att myndigheterna hade gått vidare för att sätta stopp för gruppens utredningar.

– Vi försöker förändra genom att påverka hur brottsbekämpningen går till och ställa så många förövare som möjligt inför rätta. Men det tar många år att leverera resultat. Organisationer som vår kan inte nå framgång utan politisk vilja, och för att skapa det behöver vi internationellt stöd. Jag kanske inte kommer att få se några extrema förbättringar under mitt liv, men vårt konstanta motstånd hjälper oss att se till att det inte blir värre i alla fall.

Så länge den tjetjenske presidenten själv, Ramzan Kadyrov, är involverad i övergreppen och backas upp av Putin kommer den lokala polisen inte att göra några effektiva utredningar mot statsterrorn. Som människorättsförsvarare får Olga Sadovskaya höra att hon "bara" tillhör en evig opposition som alltid är kritisk till allt. För att stärka sin framställning berättar hon om officiella dokument som bekräftar att rättssystemet är satt ur funktion. I ett brev till inrikesministern om läget 2009-2010 skriver federala tjänstemän att efterfrågad information inte finns att tillgå, att lokal polis inte utför sina uppdrag och att de lokala polismyndigheternas permanenta motstånd gör det omöjligt att utreda kränkningarna mot människorna i Tjetjenien.

En åklagare som skulle fråga ut en pojke som skottskadats av poliseld blev stoppad av poliser under dödshot och med vapen riktade mot sig. Utredningen lades ner och åklagaren anmälde inte övergreppet, men nämnde det i förbifarten när han skulle förklara varför pojkens skada aldrig blev utredd.

Övergrepp sker även i påstått lugna områden i den ryska federationen. Var femte medborgare uppger att de utsatts för olagliga gripanden, frihetsberövanden och tortyr av polis. Olga Sadovskaya berättar att enligt polislagen är alla polisens aktiviteter lagliga tills en domstol kommer fram till något annat. Och för att en domstol ska komma fram till det krävs att vittnen träder fram i offentligheten. Vilket alltså är förenat med livsfara.

Dalande popularitet

Putins popularitet i tidigare val förklarar hon med finansiella framsteg snarare än en allmän acceptans för den statligt sanktionerade terrorn. Och stödet har sjunkit drastiskt på sista tiden, från 80 procent för två år sedan till 38 procent nu. När det gäller presidentvalet om ett år förväntar sig Putins kritiker att han kommer skapa någon liten kris att hantera för att återvinna respekt.

– Jag påstår inte att Putins makt bygger på valfusk. Däremot kränks yttrandefriheten i samband med val, säger Olga Sadovskaya.

Apropå Putins Sverigebesök i jakt på investeringar säger hon att ett rättssystem som inte kan skydda människor inte heller kan skydda pengar. Det tycker hon att de som vill samarbeta med Ryssland i affärer ska ha klart för sig.

– Mänskliga rättigheter och affärer kan inte skiljas åt, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: