Protester mot repressionen i Honduras

2011-04-08 | FemPers padlock

UTRIKES

I dag protesterar det civila samhällets organisationer mot det ökade våldet och morden på försvarare av mänskliga rättigheter.

Feministiska organisationer deltar under fredagen den 8 april i protestaktionerna över hela landet och utanför Honduras ambassader och konsulat i Mexiko, Guatemala, Venezuela, USA och Kanada.

Organisationerna bakom protesterna uttrycker i ett pressmedelande stor oro över den förföljelse de utsätts för, den repressiva politiken, våldet och straffriheten som råder sedan statskuppen i juni 2009.

Honduras regering med Porfirio Lobo i spetsen har slagit ner hårt på till exempel lärarna i landet. Våldsamheterna inleddes i februari, när lärarkåren, med stöd av sociala rörelser, protesterade fredligt mot privatisering av utbildingen och för att staten skulle betala ut löner som den är skyldig 3 000 lärare. För att sätta stopp för protesterna beslöt presidenten att ta till våld. Så sent som den 24 mars fängslades fem lärarinnor. De har inte fått veta vad de anklagas för och en av dem skiljdes från sin son på nio månader och får inte ha honom hos sig. Sex dagar tidigare dog läraren Ilse Ivania Velásquez Rodríguez på grund av polisbrutalitet.

Attackerna mot lärarna är inga isolerade händelser utan del av en aggression mot feministiska organisationer och andra som hävdar sina mänskliga rättigheter i sympati med motståndsrörelsen i landet. Våld och hot mot ledande personer i organisationerna sker ostraffat, och inget av de 50 kvinnomord som begåtts bara under det här årets första månader har utretts.

Utöver dagens protester uppmanar de feministiska organisationerna FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay att ta skarpt avstånd från förföljelsen av kvinnorättsaktivister.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: