Sotoudehs barn får inte träffa sin mor

2011-04-01 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den iranska advokaten Nasrin Sotoudeh hålls isolerad sedan hon greps i september 2010. Inte ens på det iranska nyåret fick hennes barn komma på besök.

Läs också:

Rättegång utan Sotoudeh

Iran beslagtar Ebadis Nobelpris

Sotoudeh: "Jag ska stå på mig som en kvinna"

Elva års fängelse för Sotoudeh

Nya anklagelser mot Sotoudeh

Iranska advokaten Nasrin Sotoudeh sitter sedan gripandet 4 september 2010 i isolerings cell i Teherans ökända Evinfängelset.

“ I sju månader har Sotoudeh suttit i isolerings cell. Varje gång hon ska lämna cellen för att besöka toalett måste hon ha ögonbindel på”, skriver nättidningen Change for Equality i Iran.

“Sotoudehs hälsotillstånd är kritiskt, hon befinner sig i en cell utan säng och får fattig kost. Hennes man och barn förväntade sig kunna få besöka henne under det iranska nyåret i mars. Någonting Sotoudehs två barn såg fram emot och gladdes åt. Men detta tillåts inte av myndigheterna”, säger FP:s källor i Iran.

Sotoudehs treårige son har inte fått träffa sin mor under de senaste månaderna. Hennes dotter har fått träffa henne vid ett par tillfällen på besök i fängelset i förra året. Parvin Ardalan, kvinnorättsaktivist som tidigare var bland Sotoudehs klienter, säger till FP att regimen i Iran straffar Sotoudeh inte bara genom att fängsla henne med falska anklagelser, utan också genom att förneka hennes barn att kunna träffa sin mor i en lämplig omgivning. Någonting som andra fångar ibland får.

- Dessa små barns längtan används som tortyr redskap för att bryta ner henne. Dessa barn plågas av myndigheter för att deras mor är en modig kvinna som inte ger sig, för att hon står på sig och inte samarbetar.

Nasrin Sotoudeh är en av Irans mest framstående advokater och har under många år företrätt människo- och kvinnorättsaktivister samt kvinnor och mindreåriga barn. Under rättegången anklagades hon för "agerande mot den nationella säkerheten", "spridning av propaganda mot staten" och "medlemskap i organisationen Iranska advokater för mänskliga rättigheter”. Hon dömdes till 11 år i fängelse.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: