Vilket lag tar hem guldet i Riksserien?

2011-03-25 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

Det drar ihop sig till finalspel i ishockey för damerna. På lördag avgörs semifinalerna och på söndag spelas finalen.

Feministiskt Perspektiv tog ett snack med två av favoriterna till guldet – Segeltorp och Modo.

FAKTA/SM-slutspelet

Alla matcher i damernas finalspel spelas nu i helgen i Himmelstalundshallen i Norrköping. Semifinalerna spelas på lördag och match om tredjepris samt finalen spelas på söndag.

Efter en lång grundserie är det nu äntligen dags för finalspel i Riksserien – damernas högsta ishockeyserie. Förra helgen stod det klart att Brynäs och Linköping gick vidare från kvartsfinalerna och därför är det nu fyra lag som gör upp om medaljerna: Brynäs, Linköping, Segeltorp och Modo.

Regerande mästare är Segeltorp som tycker att de är i fin form inför finalspelet.

– Vi har jobbat på bra hela säsongen och eftersom vi har haft så bra kvalitet på träningarna tycker jag att vi har fått ihop laget på ett fint sätt, säger Segeltorps assisterande tränare Mia Larsson.

Segeltorp är inte bara regerande svenska mästare, utan vann också grundserien med en poäng före Modo. Men laget har inte alls varit lika överlägsna som de har varit under tidigare säsonger.

– Inför den här säsongen var vi verkligen inte favoriter till guldet. Vi tappade tio spelare och har nu bara en landslagsspelare i truppen. Men vi har klättrat långsamt uppåt i tabellen under säsongen och det har känts bättre och bättre, fortsätter Mia Larsson.

Det blir Linköping som står för motståndet i Segeltorps semifinal – en match som Mia Larsson ser som både svårvunnen och svårtippad.

– Det kommer att bli tufft, allt kan hända när det bara är en match. De har vunnit över oss i serien, så de som bäst för dagen kommer att ta hem segern tror jag. Om vi kommer dit med bra känsla och följer vår plan – då vinner vi.

Modo ledde serien under en stor del av säsongen men slutade på andra plats, en poäng efter Segeltorp. De siktade högt redan inför säsongen och menar att de har många kvaliteter som kan göra dem till Sveriges bästa lag.

– Jag tycker att vi har ganska bred trupp, framför allt efter jul har vi haft tre producerande femmor. Målskyttarna har varit spridda över hela laget, till exempel vann vi borta mot Linköping med sex mål och hade sex olika målskyttar. Vi står inte och faller med några enskilda spelare. Så tycker jag också att vi har seriens kanske två bästa målvakter och riktigt stabila backar, säger lagledaren Ulf Hermansson.

Modo får möta Brynäs i sin semifinal och det tror Ulf Hermansson kan bli en riktigt jämn historia.

– Vi brukar faktiskt ha jäkligt bra matcher mot Brynäs: det brukar vara jämt och tufft. Sedan är jag så klart övertygad om att vi tar dem, det måste man tro.

Precis som förra året avgörs finalspelet under en helg i Himmelstalundshallen i Norrköping. Både Mia Larsson och Ulf Hermansson menar att det finns en del brister i upplägget av slutspelet.

– Ja, jag har svårt att förstå varför kvartsfinalerna spelas i bäst av tre matcher, men inte semifinalerna eller finalen. Det känns lite konstigt, säger Ulf Hermansson.

– Man har ändå spelat 30–40 matcher under säsongen och så ska allt avgöras i en match. Det känns så där att årets viktigaste händelse kan avgöras av en domartabbe eller ett felpass, säger Mia Larsson.

Men i år avgöras alltså matcherna i en enda final. En final som både Modo och Segeltorp tippar att de själva går till.

Vem som vinner finalen? Ja, det beror på vem man frågar.

– Vi har haft inställningen att vi ska vinna allt sedan vi såg första gången efter sommaruppehållet. Man kan inte hoppas på att vinna, man ska vinna! Vi jobbar för SM-guld helt enkelt, säger Ulf Hermansson.

– Jag tycker det har känts riktigt bra på slutet – så jag tror det kommer att gå vägen för oss i år också, säger Mia Larsson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: