Gårdsten, Solhusen.

Stort miljöpris till pionjärer

2011-03-25 | FemPers padlock

INRIKES

Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris för pionjärarbete inom förra årets tema ”Hållbar stadsutveckling” gick till Katarina Ahlqvist och Stina Fransson, nuvarande och förra vd för kommunala Gårdstensbostäder i Göteborg.

Gårdstensbostäder har sen starten 1997 haft målet att förnya stadsdelen Gårdsten tillsammans med de boende. I renoveringen av Solhusen har hyresgästerna varit med i hela processen, från planering till genomförande. Det har lett till en radikal förnyelse med energilösningar baserade på solvärme. Idag har hela området el från vindkraft, men i nästa etapp ska solceller via inglasade balkonger generera el. Solhusen värmer både vattnet, torkrum och växthusen, där de boende har egna täppor. De tidigare sopnedkasten har ersatts med en gemensam kompost och en nyanlagd återvinningsgård.

Renoveringen av Solhusen visar att det går att kombinera miljöhänsyn med ett socialt perspektiv i ett område som haft en tuff situation av både hög arbetslöshet och segregation.

Det var just den kombinationen av socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv som lyftes fram i juryns motivering. Priserna på 100 000 kronor var delades ut av kungen på WWFs Earth Hour Conference 15 mars i Stockholm. Juryn har bestått av representanter för Världsnaturfonden (WWF), Svenskt Näringsliv och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: