Linköping FC föll på målsnöret

2011-03-25 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Än finns det en handfull landslagslirare i Linköping men i gårdagens match var det ett betydligt mindre rutinerat lag som gick ut på planen för att göra upp med Arsenal. Och det höll – nästan - hela vägen.

Det såg länge ut som att Linköpings FC skulle ta sig till semifinal i Womens Champions League men i den 79:e minuten krossade Katie Chapman östgötarnas drömmar om internationella framgångar. Matchen slutade 2-2 vilket innebär att engelska FC Arsenal tar sig vidare till semifinalen som spelas mot franska Lyon där svenska Lotta Schelin är en av stjärnorna.

Linköping tog sig till Champions League genom sin vinst i damallsvenskan 2009. Då innehöll laget landslagsspelare så som kaptenen Caroline Seger, Jessica Landström, Josefine Öqvist, och Faith Ikidi. Än finns det en handfull landslagslirare i Linköping men i gårdagens match var det ett betydligt mindre rutinerat lag som gick ut på planen för att göra upp med Arsenal. Och det höll – nästan - hela vägen.

Eftersom att Linköpings hemmaplan Folkungavallen ännu inte godkänts av UEFA fick de spela matchen på Åtvidabergs hemmaarena istället. Och det var ”hemmalaget” som tog ledningen på Kopparvallen genom finska Linda Sällström, som även gjort mål i första mötet lagen emellan. I det läget var laget i semifinal men då Rachel Yankey kvitterade för Arsenal i slutet av första halvleken var läget helt lika inför de sista 45 minuterna. Landslagsmittfältaren Loise Fors byttes ut i halvtid och in kom istället mediefavoriten och bollartisten Kosovare Asslani. Kosovare Asslani, som kan spela både på mittfältet och i anfallet, såg ut att ha avgjort matchen i den 57:e minuten men landslagsstjärnan Kosse, som i onsdags gjorde comeback efter en tids skada, blev snuvad på sin succécomeback. Katie Chapman fick till en kalasträff med tio minuter kvar och hennes mål gör att Sverige inte har ett lag i semifinalen, för första gången sedan turneringen startade 2001.

Att göra tre mål mot Arsenal, cupmästare 2007, men ändock inte spela vidare i turneringen. Det måste svida för spelarna i Linköpings FC. Men när besvikelsen lagt sig tar det unga laget, med Kosovare Asslani och Charlotte Rohlin i spetsen, sikte på damallsvenskan och det VM-slutspel som väntar runt hörnet. Troligen jagar de revansch efter det bittra uttåget ur Womens Champions League.

Womens Champions League – en tysk/svensk historia

Sverige och framför allt Umeå IK men också Djurgården/Älvsjö har annars en fin tradition i turneringen och på de tio år som turneringen spelats har Umeå två vinster och ytterliggare tre finalplatser. Djurgården/Älvsjsö var i final 2005 men fick då se sig besegrade av Turbine Postdam.

2001 spelades den första upplagan av UEFA Womens Champions League. Då hette turneringen UEFA Womens cup och tyska FFC Frankfurt skrev för evigt in sig i historieböckerna som turneringens första vinnare. Det året förlorade Umeå IK finalen, men de skulle komma att få en snabb revansch då de 2004 körde över just Frankfurt i finalen. Umeå vann även 2003. 2007 var de i final mot Arsenal men fick då, trots flera stora stjärnor i laget, se sig slagna av engelskorna. Även året efter förlorade Umeå i finalen. Denna gång mot rivalerna Frankfurt. Tyska laget FFC Frankfurt, som idag är hemmaadress för svenskorna Sara Thunebro och Jessica Landström, har vunnit Womens Champions League 3 gånger och är med det absolut bäst. Tyska lag har stått som slutsegrare i turneringen i sex av nio finaler. Ibland sägs det att Womens Champions League är en bra värdemätare när man diskuterar vilken damliga som är bäst i världen. Det torde då betyda att Damallsvenskan nu tappat mark mot den tyska, engelska och franska ligan. Om det är sant eller ej kan man säkerligen argumentera länge kring.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: