Ylva Hällen

Kvinnor får inte chansen på teve

2011-03-25 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

I veckan debatterades den risiga könsbalansen bland teves programledare i kvällspressen. Katarina Andersson pratade med producenten Ylva Hällen för att få klarhet i hur det ligger till.

Av tradition är det till stor del män som har lett och leder de breda underhållningsprogrammen i teve: Ingvar Oldsberg, Kristian Luuk, Fredrik Skavlan, Richard Olsson, Fredrik Lindström och Rickard Sjöberg är bara några exempel.

När bland andra TV4:s Gry Forsell ifrågasatte detta tidigare i veckan bemötte Lasse Kronér kritiken genom att säga till Expressen att det finns ”tyvärr inga prime time-tjejer direkt. Tjejer har ett annat sätt
 att leda, jag tror att det finns en naturlig förklaring till detta.” Något som möttes med förvåning och irritation hos Kronérs kvinnliga kollegor.

Ylva Hällen har jobbat som programledare i tio år och är producent på SVT Barn och Ungdom.

– Nu vet jag inte precis vad han har sagt, ibland kan sånt här blåsas upp, men om han tycker att det inte finns några ”prime time”-tjejer så är det så himla skumt. Vad är prime time för det första? Och att kvinnor skulle leda på ett annat sätt, jag menar, du kan ta fem kvinnliga programledare och de kommer vara helt olika varandra. Vad finns det för likhet mellan Marie Serneholt och Petra Mede?Hällen tror att den låga andelen kvinnliga programledare för de populära programmen på bästa sändningstid beror på att kvinnor inte getts chansen.

– Jag tror att de riktigt folkkära och karismatiska programledarna, som ju oftast är män, har blivit folkkära just för att de hållt på så länge. De har fått jobbet och sen hållt fast vid det. Och det här är inte den typ av jobb man söker, utan man blir head huntad.Att det av hävd inte heller ingår i den kvinnliga mentaliteten att våga ta plats kan också vara en del av problemet.

– Jag tror att vi är dåliga på att säga ja. Jag och Anna Charlotta Gunnarsson kom ju med i På spåret för att jag var stöddig och undrade varför det inte fanns några tjejlag. Sen blev jag lite nervös för att inte ha tillräckliga kunskaper, och producenten berättade att många kvinnor som tillfrågas tackar nej, medan en del av de ansedda männen som tackar ja nog borde ha avstått.Det är framför allt SVT som har svårt att rekrytera kvinnliga programledare. Ylva Hällen tror att hon själv är för förknippad med barn-teve för att komma på tal.

– Problemet är att man ofta tar det säkra för det osäkra och ger jobben till gamla rävar istället för att chansa lite mer. Det finns grymma kvinnliga programledare som skulle kunna leda vilken prime time-teve som helst! Carina Berg, Petra Mede, Pernilla Månsson-Colt. Hanna Hellquist vore ju fantastisk att slänga in.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: