Ärespurt.

Majdic och Jönsson - två värdiga vinnare

2011-03-18 | Märit Rönnols padlock

SPORT

Strålande sol och snöfritt på de flesta plättar i Gamla Stan, förutom på en kilometerlång slinga runt slottet. Där visade Petra Majdic och Emil Jönsson hur en sprint ska genomföras när Royal Palace Sprint inledde längdskidornas avslutningsvecka i Stockholm.

FAKTA/Avslutningen i längdskidornas världscup

Onsdagens tävling Royal Palace Sprint var en sprinttävling på 1040 meter runt slottet i Gamla Stan, Stockholm. Tävlingen inledde världscupens avslutande vecka.

18-20 mars äger svenska skidspelen rum i Falun med de sista tävlingarna i säsongens världscup.

Slottssprinten, som avgjorts sedan år 2000, kallas internationellt för Royal Palace Sprint, och har aldrig tidigare haft en svensk segrare i herrklassen. Det satte Emil Jönsson stopp för under onsdagens tävling.

Emil Jönsson genomförde loppet på ett stabilt sätt, och snuvade största konkurrenten norske Petter Northug på segern. Direkt efter loppet var Northug sammanbiten, men kunde sedan vara en storsint tvåa och menade att Emil Jönsson var bättre denna dag.

Efter segern blev Jönsson så glad att han åkte tillbaka i spåret för, inte ett ärevarv, men en ärespurt. Sprintsegern i Stockholm var den sjätte för säsongen, men någon seger i touren blir det inte för Jönsson. Där hade Marcus Hellner stört chans, men halsont och feberkänningar gjorde att han valde att avsluta tävlandet för säsongen.

För svenskorna gick det sämre, ingen på pallplats. Bästa svenska blev Ida Ingemarsdotter på en sjätteplats.

Starkast i loppet var slovenskan Petra Majdic som visade att formen hållit i sig även efter VM. På papperet såg finalen svår ut, men Majdic tog tidigt ledningen och höll ifrån ända in i mål. Att hon är stark visade hon redan under OS förra året. Där bröt hon nyckelbenet efter ett vådligt fall under uppvärmning, men åkte ändå sprinten och kom på tredje plats. Resten av OS fick hon lov att avstå.

Tvåa i sprinten blev VM-drottningen Marit Björgen som inte kunde stå emot sprintexperten Majdic. Trea kom en annan norska. Maiken Caspersen Falla fick revansch för VM där hon föll i ett av kvalloppen.

Nu reser skideliten vidare till Falun och Svenska Skidspelen där världscupens sista tävlingar för säsongen ska avgöras, och årets segrare ska koras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: