Lakers damlag stoppades av ekonomiska skäl.

Lakers Ladies stoppade för andra året i rad

2011-03-18 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

Hockeylaget Växjö Lakers Ladies vann sin serie och skulle kvala för att nå högsta serien. Men då blev laget stoppad av sin egen förening – för andra året i rad.

– Det är ett rent ekonomiskt beslut, säger föreningens VD Lars Håkansson.

FAKTA/Svensk damhockey

Det finns drygt 3400 licensierade kvinnliga hockeyspelare i Sverige. Den högsta serien för heter Riksserien och där spelar åtta lag. Under Riksserien finns fyra division 1-serier. Regerande svenska mästare är Segeltorp från Stockholm, vilket lag som vinner SM-titeln den här säsongen avgörs i Norrköping.

När säsongen var färdigspelad stod Växjö laget högst upp i tabellen. Därmed var laget klart för kvalspel där man skulle möta Södertälje och Ormsta för att göra upp om den åtråvärda platsen i Riksserien. Men det blev inget kvalspel. Precis som förra säsongen blev laget hindrad av den egna föreningen som meddelade att de inte skulle få spela några kvalmatcher.

– Jag fick beskedet måndag morgon via en journalist på Smålandsposten. Tydligen hade de tagit beslutet fredagen före, men inte berättat det för oss. Frågan i mitt huvud blev” hur ska jag kunna meddela tjejerna detta?”, säger lagets tränare Pär Engstrand och låter fortfarande arg när han pratar om den här historien.

Lagkaptenen och backen Sara Jakobsson verkar inte heller ha riktigt hämtat sig från den uteblivna chansen att spela kvalmatcher.

– När jag hörde det fattade jag först inte att det var sant eftersom det är andra året i rad. Man blir förbannad, först grät jag och sedan skrattade jag i nästa sekund. Det går inte att beskriva, säger hon.

Växjö Lakers VD Lars Håkansson har dock svårt att förstå hur det här beskedet kan komma som en chock. Han menar att han och föreningen redan före säsongen gjort klart för både laget och lagledarna att det inte skulle bli något kvalspel.

– Det har vi kommunicerat hela tiden. Sedan sker något mycket märkligt, när vi formellt tar detta beslut så startar den mediala cirkusen.

Laget har alltså hela tiden varit medvetna om de här förutsättningarna?

– Ja, i alla fall deras ledare. Jag trodde verkligen att vi var överens om turerna. Man kan inte ställa upp och spela kval om man inte också har möjlighet att gå upp i Riksserien. Och det har inte vi i Växjö Lakers.

Så det här handlar om ekonomi?

– Ja, det gör det. Damlaget är i dag ett av våra allra dyraste lag och vi är ingen rik förening. Hade vi de 700 000 kronor som det kostar att driva ett lag i Riksserien skulle vi satsa dem, men det har vi inte.

Men det ekonomiska motivet köps inte av spelare och ledare i damlaget. De pratar istället om att klubbens attityd mot damlaget inte har varit särskilt positiv och att det här är resultatet av den konflikt som inleddes när laget stoppades förra våren.

– De vill väl visa att det är dem bestämmer eftersom vi ställde till med ett sjuhelvetes jävla liv förra gången, men istället skyller det på att det kostar pengar. Vi har alltid skött oss själva förut och nu gör de så här. Jag tror att de ville bli av med oss, säger tränare Pär Engstrand som lämnade föreningen med omedelbar verkan när han fick reda på beslutet.

Historien kompliceras ytterligare av att det just nu byggs en ny stor arena i Växjö – en arena där Växjö Lakers herrlag ska spela. Kommunen har bland annat gått in med ett driftsbidrag på 18 miljoner kronor. Därför har frågan om att ge kommunala medel till en förening som enligt vissa inte behandlar flickor och pojkar på samma sätt också fått en politisk dimension. När beslutet om driftsbidraget fattades ville därför oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lägga till två punkter.

– Vi ville att Växjö Lakers skulle vara tvungna att lägga fram en plan för hur de skulle stärka flick- och damverksamheten. Och även se till att damerna skulle få kvala. Men även om majoriteten tyckte förslagen var bra, menade de att vi inte kunde styra över en förening, säger Charlotta Svanberg (S), första vice ordförande i kommunstyrelsen, och tillägger att hon känner hopplöshet över hela situationen.

Vad som händer med laget är oklart. Helt säkert är dock att Pär Engstrand har gjort sin sista insats för Växjö Lakers och att många av spelarna redan har fattat beslut att provspela för andra lag.

– Det som känns extra jobbigt är att när man tittar på de där kvalmatcherna så tror jag att vi hade haft en chans. Det gick till straffar i den allra sista och avgörande matchen mellan Ormsta och Södertälje. Nu fick vi inte ens chansen, säger Sara Jakobsson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: