FN-beslut ska skydda Libyens civila

2011-03-18 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

FN:s säkerhetsråd har enats om en flygförbudszon och en rad sanktioner mot Libyen. Samtidigt attackeras vårdpersonal i Bahrain av styrkor som får understöd av Saudiarabien, och regimerna i Yemen, Syrien och Algeriet använder våld för att få slut på protesterna.

Läs mer:

From Möllan To Tahrir

Arash blog

FN-resolutionen i sin helhet

Saferworld om Jemen

I det lybiska motståndets fäste Benghazi togs beskedet emot med jubel. Förutom en flygförbudszon har FN:s säkerhetsråd fattat beslut om en rad sanktioner som ska skydda Libyens civila och slår samtidigt fast att resolutionen utesluter utländska ockupationsstyrkor av varje slag på det libyska territoriet.

Den 14 mars gick 2 000 soldater från Saudiarabien och Förenade arabemiraten in i Bahrain för att hjälpa kung Khalifa att skydda sin regim. Och Saudiarabien utlovar allt stöd kungen behöver. Militären har gått in för att attackera vårdpersonal och har tagit över ett sjukhus.

Läkarna har blivit farliga som vittnen och onsdagen var den värsta dagen någonsin under protesterna i Bahrain. FN varnar regimen för att våldet mot den egna befolkningen kan strida mot internationell rätt.

USA har nöjt sig med att uppmana till förhandlingar, men efter att de flesta ledarna för oppositionen gripits är frågan om vilka som ska förhandla mer relevant än någonsin.

Några jämbördiga parter kan det inte sägas handla om.

Fredliga övergångar till demokrati som resultat av de pågående protesterna i Bahrain, Jemen, Syrien och Algeriet tycks allt mer avlägsna. Utländska journalister är också obekväma vittnen som utvisas eller försvinner medan dödandet fortsätter. Twittrare undrar när omvärlden ska ingripa för att skydda deras demokratiaktivister.

Militära styrkor väntas gå in i Libyen inom timmar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: