Feministiskt Perspektivs Märit Rönnols var inte välkommen när hon skulle bevaka avslutningen i längdskidornas världscup i Stockholm.

“Feminism och sport går inte ihop”

2011-03-18 | Märit Rönnols padlock

OPINION

Feministiskt Perspektivs Märit Rönnols får ett märkligt och fördomsfullt välkomnande till Royal Palace Sprint i Stockholm. Ett välkomnande som pekar på det akuta behovet av ett nytt perspektiv på sport.

FAKTA/Avslutningen i längdskidornas världscup

Onsdagens tävling Royal Palace Sprint var en sprinttävling på 1040 meter runt slottet i Gamla Stan, Stockholm.

Tävlingen inledde världscupens avslutande vecka.

18-20 mars äger svenska skidspelen rum i Falun med de sista tävlingarna i säsongens världscup.

Jag har inte varit på Royal Palace Sprint mer än en minut innan jag stöter på fördomar. På mediecentret ska jag hämta ut min ackreditering av en tjej när funktionären bredvid henne lägger sig i.

- Jag fick ett mail om din ackrediteringsansökan och reagerade på ditt namn och tidningen.

Jag säger inget, utan tänker i stillhet att man givetvis får reagera.

- Feminism och sport går ju inte ihop.

- Jodå, vi är överallt, svarar jag.

Märkligt välkomnande. Men funktionären pekar på något viktigt. Inom sporten behövs det akut ett nytt perspektiv.

Jag är inte ute efter att sprida propaganda, jag är där för att göra mitt jobb. Men min blotta existens verkade reta upp mannen. Mannen har arbetat på mediacentret i flera år vid tävlingarna, och många av journalisterna tackar honom för ett gott arrangemang “även detta år”.

Varför behandlas jag annorlunda?

Ulf Rask, mediachef för arrangemangen i Stockholm och Falun ställer sig inte bakom funktionärens uttalande.

- Det är olyckligt att han uttrycker sin personliga åsikt, och det är inte bra om någon kommer till tävlingen och känner sig ovälkommen. Uttalandet är givetvis inget som arrangemanget står bakom, säger Ulf Rask.

Ingen media skulle acceptera en sådan behandling.

Frågan är om någon annan journalist skulle utsättas för ett liknande välkomnande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: