Israels soldater tar palestiniers hus- och bilnycklar för att försvåra deras liv. "Markera närvaro".

Ex-soldater samlar vittnesmål

2011-03-18 | Tove Lundin padlock

UTRIKES

De israeliska soldaterna ska försvåra livet för palestinierna. För en del blir känslan av att göra fel för tung att bära. Trots massivt motstånd och att det är olagligt har många hundra soldater vittnat för organisationen Breaking the Silence sedan den bildades 2004.

Drotan Greenruld

Den 5 mars invigdes utställningen ”Breaking the Silence” på Armémuseum. Bakom utställningen står en organisation med samma namn, bestående av israeliska soldater och ex-soldater. Syftet är att berätta sanningen om vad som händer i de palestinska områdena.

I utställningssalen hänger stora fotografier på väggarna. Under varje fotografi går att läsa en soldats vittnesmål. Organisationen har i dag samlat in mellan 700 och 1 000 vittnesmål. Och de blir bara fler. En av bilderna visar en israelisk man som sitter framför en palestinsk soldat. Den palestinske mannen har en ögonbindel och den israeliske mannen håller ett gevär. På en av väggarna hänger ett gäng nyckelknippor. Det är nycklar de israeliska soldaterna tagit ifrån palestinierna för att göra deras vardag mer komplicerad. Det är hemnycklar och bilnycklar. Mycket av en israelisk soldats arbete går ut på att försvåra livet för palestinierna.

Drotan Greenruld är en israelisk ex-soldat och deltar i utställningen. Han var en av dem som startade organisationen. När känslan av att det han gjorde var fel blev för stark började han prata med andra om den. Det visade sig att många kände likadant. Så började arbetet med att samla in vittnesmål.

- Vi börjar med att samla tio soldater, kanske fyra av dem vill vittna. Sedan får de ta med tio vänner var och så håller vi på, säger han.

2004 ställdes bilderna ut i Tel Aviv. Många som kom för att se bilderna blev förskräckta. Men det finns också motståndare och organisationen har fått möta kraftig kritik genom åren.

- Det behöver inte handla om att de inte tror oss, nittio procent av de jag frågat varför svarar att de helt enkelt inte vill att sanningen ska komma fram, säger han.

En sak de har fått kritik för är att vissa av vittnesmålen är anonyma. En av anledningarna är att det i Israel är olagligt att berätta. Men för många kan det också vara jobbigt.

- Det viktiga är inte vem som har gjort det. Det är också först när man separerar personen från händelsen den vill och kan berätta, säger han.


Kan du känna att du ångrar något av det du gjort?

- Nej, det kan jag inte. Det är mina upplevelser under den tiden som lett mig hit i dag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: