Socialrättvisa=jämlikhet mellan män och kvinnor. 8 mars Kairo.

Egypten går till folkomröstning kvinnorörelsen säger ”la”

2011-03-18 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Ordet ”la” betyder "nej" på arabiska. "La" säger nu både kvinnokoalitionen och ungdomskoalitionen i Egypten till folkomröstningen för att korrigera grundlagen, som ska äga rum den 19 mars. De unga och kvinnorna anser att ändringsförslagen både är otillräckliga och odemokratiska. Sholeh Irani har tagit reda på varför.

Debatten kring innebörden och konsekvenser av en sådan folkomröstning är het runt om i hela landet. Närmast 40 miljoner röstberättigade förväntas gå till valurnorna i ett val som armén garanterar vara fuskfritt. Målet är att ändra nio paragrafer i den nuvarande grundlagen som garanterade Mubarak totala makt. Förslagen uppfattas som minimala och felaktiga och kritiseras av både vänster, liberaler med El-Baradei i spetsen, och av många oberoende aktivister och intellektuella inom olika sociala rörelser.

Ja-sägare menar att folkomröstningen i morgon, den 19 mars, handlar om en temporär ändring som är nödvändig för att landet ska kunna gå vidare. Detta referendum legitimerar enligt ja-sägare en reform och begränsar presidentmakten samt underlättar ordningen inför de kommande valen. Nej-sägare består av ett brett spektra av olika politiska och sociala grupper som menar att en sådan hastig och bristfällig ändring kommer att cementera den politiska situationen och minimera folkets direkta bestämmanderätt och är emot demokratin. De vill att omröstningen den 19 mars ska ställas in, och att en ny folkvald, kompetent kommitté ska väljas för att skriva en ny grundlag som motsvarar det egyptiska folkets krav och behov.

Redan sen kväll torsdagen den 10 mars, någon timme innan utegångsförbudet inleddes, berättade en av ungdomsaktivisterna att ungdomar inte godtar dessa få och kosmetiska reformer. Ungdomsaktivisten kom direkt från ett beslutsfattande möte med representanter från Egyptens Ungdomskoalition. Samma besked kom från kvinnorörelsens aktivister som också bestämt sig för att avvisa detta hastiga och oförbredda referendum. Kvinnorättsaktivister menar att vid sidan om de brister som finns i förslagen och det faktum att Egypten behöver en ny demokratisk lagstiftning, leder de föreslagna ändringarna inte till en jämställd grundlag. Tvärtom ignorerar de kvinnornas krav helt och hållet.

De få ändringar som ska godkännas i en folkomröstning följer enligt kvinnorörelsen, det gamla mansspråket som utesluter kvinnorna från den politiska sfären. Ett exempel som kommer upp i alla diskussioner handlar om det sättet lagen refererar till landets president som en man. Egyptens president även enligt det nya förslaget är en ”han" och ”han” måste vara gift med en ”hon” från Egypten.

”Detta gör att folk inskolas att välja en manlig egyptisk president och inte ens tänka på möjligheten av en kvinna”, har flera kvinnorättsaktivister förklarat för Feministiskt Perspektiv.

Muslimska Brödraskapet som motsätter sig all ändring i lagen rörande de kvinnofientliga existerande familjelagarna uppmanar till ett ja i omröstningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: