Tjejer vill slippa ta ansvar för våldet

2011-03-04 | FemPers padlock

INRIKES

Om Tjejjouren.se

Tjejjouren.se är ett samarbete mellan Sveriges 60 tjejjourer och en portal ut till dem. Sedan lanseringen i mars 2010 har sidan haft över 160 000 unika besökare. Varje vecka väller runt hundra frågor in sidans frågelåda, där de besvaras av jourtjejer runt om i landet. Samtidigt har antalet stödsökande som vänder sig direkt till tjejjourerna. Bakom Tjejjouren.se står Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).

Om tjejjourerna

En tjejjour är en ideell förening vars syfte är att stötta och stärka unga tjejer. De flesta tjejjourerna har en kontaktjour som är öppen en eller flera gånger i veckan. Då kan unga tjejer höra av sig genom att mejla, chatta, ringa eller knacka på. Många av de som hör av sig har utsatts för våld och övergrepp eller mår dåligt på olika sätt. Andra har frågor om sex eller kroppen. Många tjejjourer går också ut i skolor och håller i workshops, självförsvarskurser och samtalsgrupper.

”Lägg ansvaret på förövarna och jobba med killars beteende i stället för vårt”. Så löd budskapet från landets unga tjejer när Tjejjouren.se bad dem rösta om vilken sakfråga som är viktigast att kämpa för.

Den första februari startade en stor omröstning på de 60 tjejjourernas portal Tjejjouren.se. Syftet var att ta reda på vilken sakfråga unga tjejer själva prioriterar att kämpa för.

Sju alternativ presenterades på sidan. Besökarna fick en kort förklaring av dem alla och ett löfte om att rörelsen kommer att kämpa för den vinnande sakfrågan på internationella kvinnodagen 8 mars.

I söndags avslutades omröstningen. Alternativ nummer sju vann överlägset med 28 procent av rösterna. Den sakfråga som är viktigast att kämpa för går därmed under namnet: "Ansvaret ska läggas på förövarna – inte de utsatta".

Omröstningen visar tydligt att tjejerna är trötta på att uppmanas hålla sig hemma när våldtäktsmän är i farten - och bära skulden för övergrepp om de burit utmanande kläder.

 

- Vi är inte förvånade över resultatet. Det är dags att börja jobba förebyggande med killar för att komma åt våldet – både mot tjejer och mot andra killar. Det är också viktigt att vi en gång för alla slutar att lägga ansvaret och skulden på den som utsätts. En bra början är det nya metodmaterialet Machofabriken som släpps i dagarna, säger Tjejjouren.se:s koordinator Carin Göransson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: