Saudiska kvinnor kräver rösträtt

2011-03-04 | FemPers padlock

UTRIKES

Saudiska kvinnorättsaktivister har lanserat en internetkampanj för rätten att delta i lokala val under namnet Baladi - arabiska för mitt land. När lokala val hölls första gången 2004 fick kvinnor varken rösta eller ställa upp som kandidater, och kvinnor har protesterat sedan dess. I årets val kräver de inte bara rätt att delta utan även nödvändig träning för de som vill ställa upp i valet och informationsinsatser om vikten av att rösta.

De som organiserat kampanjen påpekar att kvinnors rätt att delta i val finns fastslagen i flera internationella konventioner som Saudiarabien undertecknat. De påpekar också att det inom islam inte finns något som hindrar kvinnor från att delta i det politiska livet. En artikel på Peacewomens hemsida lyfter fram uttalanden av den saudiska aktivisten Hatoun Ajwad al-Fasi.

– Att vinna är inte viktigt. Det viktigaste nu är att jag blir jämlik männen, säger hon och framhåller att varken hon eller andra kvinnorättsaktivister ser något skäl att skjuta upp frågan längre, och att de inte kommer att acceptera ursäkten att samhället inte är redo.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: