Gaddafi låter mörda sitt frihetslängtande folk.

Pendeln svänger i Libyen

2011-03-04 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Våldet gör protesterande libyer mer beslutsamma hävdar källor som Bella Frank följer. Samtidigt konstaterar hon att det som ett tag tycktes vara en tidsfråga, när Gadaffi skulle lämna landet, snarare blivit en fråga om. Visst hopp fästs nu vid att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, tänker utreda Gadaffi för brott mot mänskligheten.

Bella Frank är journalist och läser Centrum för Mellanösternstudiers Masterprogram vid Lunds Universitet

Läs även:

Massakern i Libyen

Flera libyska städer fria

Upproren fortsätter

Den libyske ledaren Muammar Gaddafi, flera av hans söner och andra inom hans närmsta cirkel ska utredas för vad som kan vara brott mot mänskligheten. Det meddelade ICC under torsdagen i samband med en presskonferens i Nederländerna. Samtidigt har Gaddafitrogna styrkor under veckan attackerat östra delar av landet, bland annat staden Brega.

Det finns förhoppningar om att ICC:s utredning ska sätta press på Gaddafi och arresteringsorder kan komma att utfärdas under de kommande månaderna. Det meddelade Luis Moreno-Ocampo från ICC i Haag under en presskonferens igår. Han sade då att anklagelser om att Gaddafitrogna utfört attacker mot fredliga demonstranter ska utredas, och att flera individer med koppling till säkerhetsstyrkor i landet har identifierats. Även misstänkta brott utförda av oppositionen ska utredas, rapporterar Al Jazeera English.

Igår nekade de oppositionella till medling av Venezuelas president Hugo Chávez. Han ska tidigare i veckan ha föreslagit Gaddafi att inleda förhandlingar med demonstranterna, något som Gaddafi ska ha godtagit. I Benghazi, som sedan en tid tillbaka är befriat från Gaddafitrogna styrkor, sades under torsdagen att det är för sent att inleda samtal:

– Ingen har sagt något till oss om detta, och vi är ändå inte intresserade. Vi kommer aldrig att förhandla med honom, sade Abdul Hafif Goga, talesperson för den nationella kommitté som upprättats i staden, till tidningen The Guardian.

Spekulationerna om att landet står på randen till ett inbördeskrig, som väcktes i ett mycket tidigt skede, har nu tagit ny fart. På sociala medier som Twitter reagerar många av de libyska aktivisterna mot detta och betonar att libyerna är enade. Aktivisterna vänder sig också mot av de som strider mot Gaddafi nu börjat benämnas ”rebeller”. ”Jag har ännu inte träffat en libyer som är för delning, jag har sett en otrolig enighet både inne i Libyen och utanför, framför allt bland unga” tvittrade Shabab Libya, som består av unga libyer, för några dagar sedan.

Rapporter har också kommit de senaste dagarna om attacker mot migrantarbetare från södra Afrika, där ursinnet mot de legosoldater som Gaddafi ska ha använt sig av ser ut att ha varit urskillningslöst. Många av dessa migrantarbetare jobbar inom oljeindustrin och flera som skadats har inte kunnat uppsöka sjukvård i rädsla att bli tagna för legosoldater och dödade, rapporterar Al Jazeera English. Julius Kiluu, som jobbar inom byggindustrin, fick hjälp av den kenyanska ambassaden att ta sig från Libyen och säger till kanalen att deras läger bränts ned.

I slutet av förra veckan såg Gaddafi allt mer isolerad ut, det kom rapporter om att hans trupper var begränsade till vissa delar av Tripoli. Förra fredagen förekom flera protester i huvudstaden. Enligt vittnesuppgifter som förmedlades via Iyad El-Baghdadi på Twitter sköt mobila förband av legosoldater mot alla som demonstrerade. Uppgifter kom också om att Gaddafi-anhängare körts in till staden från området runt omkring och beväpnats med AK-47:or.

Iyad El-Baghdadis kontakter i staden lät då bland annat: ”Våldet har gjort oss mer beslutsamma att bli av med honom. Om han är kvar kommer han att jaga oss från hus till hus. Det finns ingen återvändo” och ”han litar inte på någon och han kommer att orsaka så mycket skada som möjligt innan han lämnar landet”.

Men sedan dess har pendeln svängt och Gaddafitrogna styrkor attackerade den strategiskt viktiga staden Brega söder om Benghazi i onsdags. The Guardians Martin Chulov beskriver den som genomtänkt och strategisk ”som en kyligt kalkylerad serie förflyttningar som syftar till att ändra en ekvation som för en vecka sedan ansågs oåterkallelig”, skriver han. Enligt rapporter lyckades oppositionella slå tillbaka attacken mot kvällen, och tio rapporteras ha dödats i striderna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: