Stina Sundberg.

Stina Sundberg har avlidit

2011-02-04 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Feministiskt Initiativs talesperson Stina Sundberg har avlidit. Hon insomnade på torsdagen efter en tids sjukdom omgiven av sina närmaste.

Stina Sundberg var född 1954 och blev 56 år gammal. Hon har varit med och byggt upp Feministiskt initiativ och var talesperson tillsammans Gudrun Schyman sedan mars 2007.

Stina Sundberg blev Sveriges första lesbiska kvinna på partiledarposition.

Stina Sundberg var under hela sitt liv aktiv inom kvinnorörelsen, LGBT-rörelsen och den feministiska rörelsen.

Feministen, aktivisten och folkbildaren Stina Sundberg har avlidit efter en tids sjukdom. Hon insomnade stilla på torsdagen den 3 februari.

Stina Sundberg har varit en betydande och central feminist i Sverige under flera decennier. Förutom sitt uppdrag som talesperson och styrelseledamot i Feministiskt Initiativ var Stina Sundberg fram till nu jämställdhetssamordnare för Västra Götalandsregionen.

Hon har tidigare varit organisationschef på RIO (Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation) och har dessförinnan varit med och startat Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Hon har också och varit aktiv inom bland annat Kvinnohuset och Lesbisk Front. Stina Sundberg blev den första lesbiska kvinna på en partiledarposition i Sverige.

Stina Sundberg brottades sedan en tid med cancer. Beskedet om Stinas Sundbergs död utlöste en flod av reaktioner bland partivänner och kamrater i gemensamma fora.

Stina Sundberg lämnar ett stort tomrum efter sig i styrelsen och Feministiskt initiativ – hon är saknad av många. Många har inte bara mist en professionell medarbetare i organisationen, utan har också förlorat en kär vän. Andra har mist en nära anhörig, skriver styrelsen i Feministiskt Initiativ på sin hemsida.

Att hon lämnar ett stort tomrum är obestridligt. Stina Sundberg sörjs av sin fru, sin stora familj, vänner, kollegor, kamrater, feminister med flera.

Stina Sundbergs är saknad.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: