Karin Mattsson Weijber kan tänka sig ett Ryttar-VM i Sverige.

Riksidrottsförbundet vill ha ryttar-VM

2011-02-04 | Charlotte Haider padlock

SPORT

Det var en äkta ”hästtjej” som bröt en oändlig kedja av manliga ordföranden i Riksidrottsförbundet. Karin Mattsson Weijber tycker att det är genom hästsporten hon fått klart för sig att det i ung ålder går att ge människor ansvar som får dem att växa.

FAKTA: Karin Mattsson Weijber, tidigare Karin Mattsson är född 1972 på Frösön, är sedan 2005 ordförande i Riksidrottsförbundet. Hon blev första kvinna på posten när hon efterträdde Gunnar Larsson. Tidigare har hon varit ledamot i Svenska Ridsportförbundets styrelse.

Källa: Wikipedia

- I min ridklubb hemma i Östersund förväntades vi hjälpa till. Inte med för svåra uppgifter, inte med för farliga men ändå viktiga saker som ingår för att allt ska flyta. Det gav självförtroende.

Och det är väl ingen tvekan om att självförtroendet måste ha satt sig? Det krävs både vilja och tro på sig själv för att som första kvinna leda detta mansdominerade område, som Riksidrottsförbundet ändå är.

Såväl bland dominerande ledare som framburna utövare vågar Karin Mattsson Weijber lägga ned massor av energi på att få tonårsflickor att stanna kvar inom idrotten. En särskild satsning som kallas för ”Idrottslyftet” ska få unga tjejer att bland annat engagera sig som ledare. Ett breddat ledarskap är en fråga som engagerar henne överlag.

- Det är tungt för de föräldrar som kväll efter kväll ställer upp som tränare eller chaufförer. För att underlätta för dem och över huvud taget göra det enklare vill jag propagera för en spridning bland ledarna. Kvinnor, unga, invandrare, gamla – många fler kan göra en liten insats och bidra.

Momsplikt hot mot breddidrott

Samma morgon som Feministiskt Perspektiv pratar med Karin Mattsson Weijber på telefon har hon hörts på radio över hela landet. Det var frågan om att ideella föreningar ska bli momspliktiga som var uppe på bordet igen.

- För breddidrotten och för ett brett engagemang vore det förödande, upprepar hon från morgonens radiointervju. En momsplikt skulle göra det mycket svårare att rekrytera frivilliga kassörer, en av de viktigaste uppgifterna i en liten idrottsklubb. Då faller hela verksamheter, är jag rädd för.

Vår korta intervju får en tyngdpunkt på frivilliginsatser och breddidrott men Karin Mattson Weijber säger inte nej till stora (och dyrbara) satsningar på elitidrott heller. Dels för att de intresserar och roar henne och dels för att eliten är ett viktigt dragplåster.

Och vad vore extra roligt, i elitsammanhang, att Sverige skulle vara värdland för?

- Tja vi har ett hockey-VM att se fram emot 2013 och ett skid-VM 2015, så varför inte ett ryttar-VM framöver?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: