Lillie Persson startade upp projektet 24 karat för att öka kvinnors representation.

Obefintlig könsbalans på tränarbänken

2011-02-04 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Idrottvärlden är konservativ, i synnerhet fotbollsvärlden är ruskigt konservativ. Så fort en tjej sätter på sig en träningsoverall så verkar det bli lite känsligt, säger Lilie Persson mot bakgrund av att det endast finns en kvinna som är fotbollscoach inom svensk fotboll.

FAKTA: Antal kvinnliga huvudtränare i damerna respektive herrarnas allsvenska:

Herrallsvenskan – noll

Damallsvenskan – En

FAKTA: 24 karat

Projekt 24 karat går ut på att få fram fler kvinnliga tränare och ledare inom Svenska Fotbollförbundets verksamheter. Första utbildningen startade under våren 2008 och projektet är inne på sin tredje grupp blivande ledare.

Projektet baseras på mentorskap och aktiviteter som ska ge gruppdeltagarna rätt förutsättningar för att ta steget in i svensk fotbolls elitverksamhet och tränarutbildning. I gruppen arbetar man med teman som "att vara tränare", "personlig stil", "utvecklingsplan" och "elitprojektet". Bland annat har ett antal före detta svenska landslagsspelare gått i någon av 24 karats grupper.

Blickar du ut mot en tränarbänk i valfri lagidrott ser du nästan uteslutande män som coachar. Även i damlagen är det män som dominerar och i fotbollens damallsvenska finns endast en kvinnlig tränare – Kristianstads Elisabet Gunnarsdottir.

Men under kommande säsong kommer den gamla storspelaren Hanna Ljungberg kunna synas på Umeås tränarbänk. Tanken är att måldrottningen och landslagsspelaren ska assistera huvudtränaren Joakim Blomqvist i Umeå IK. Snart kanske det blir möjligt att se fler damer ta plats på tränarbänken i damallsvenskan.

2008 startade dåvarande assisterande förbundskaptenen Lilie Persson upp projektet 24-karat. Detta för att få in fler kvinnliga tränare i damfotbollen. Projektets främsta syfte var att ta tillvara på all kunskap som finns hos gamla, och nuvarande, allsvenska damfotbollsspelare.

– Vi har brist på kvinnliga tränare, och vi har så många spelare som spelat i allsvenskan i många år, och en del även på internationell nivå. Spelare som Hanna Marklund, Caroline Jönsson, Kicki Bengtsson och Caroline Seger. Dessa kvinnors kompetens måste tas ta till vara på. Och alla dem här spelarna har gått tränarutbildningen via 24-karat, säger Lilie Persson.

– Fotbollen är både mansdominerad och traditionsbunden. Tittar bara på våra landslag på ledarsidan. På tjejsidan har vi ju blandade grupper men inte på killarnas. Där får man inte ens ha med en kvinnlig sjukgymnast – hur är det möjligt? undrar Persson och samtalet glider bort från 24-kartat och in i en värd av normer och traditioner.

– Idrotten är ju konservativ, i synnerhet fotbollen som ju är ruskigt konservativ. Vi kan ha kvinnor som Börs VD:ar och i landsting och kommunala förbund, men så fort en tjej sätter på sig en träningsoverall så verkar det bli känsligt, säger Lilie Persson.

Sammanfattningsvis kan man säga att det behövs fler kvinnor inom fotbollen och inom tränaryrket. Kompetensen finns, men än så länge är det män som syns i föreningarna. Än så länge finns det endast en kvinnlig huvudtränare i damallsvenskan. Att Hanna Ljungberg nu blivit assisterande tränare i Umeå IK kan vara ett steg på vägen till flera kvinnliga tränare inom fotbollsvärlden i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: