Mördad för sitt krav på rättvisa (justicia).

Larm om rekord i kvinnomord

2011-02-04 | Anayeli García Martínez padlock

UTRIKES

Bara under januari månad har 29 kvinnor mördats i den mexikanska delstaten Chihuahua. Sex av dem mördades under månadens två sista dygn. Nu kräver civilsamhället omedelbara och effektiva åtgärder för att bekämpa kvinnomorden i delstaten.

FAKTA KVINNOMORD

Feminicidio, kvinnomord på svenska, är en parallell till begreppet genicidio (folkmord) och en signal om kvinnomordens förödande omfattning i Mexiko

Artikel 22 i landets allmänna lag om kvinnors rätt till ett liv utan våld slår fast att det nationella larmsystemet "är en uppsättning av nödåtgärder med vilka regeringen kan bemöta och utrota kvinnomorden inom ett visst område."

Artikel 24 i lagen föreskriver att larm ska "utfärdas när ordningsbrott mot kvinnors liv, frihet, integritet och säkerhet stör den social freden."

Källa: CIMAC

Organisationerna Rättvisa för våra döttrar, Centrum för kvinnors mänskliga rättigheter (CEDEHM), Kommissionen för solidaritet och försvar av mänskliga rättigheter (COSYDDHAC) och Centrum för mänskliga rättigheter Paso del Norte, kräver att akuta åtgärder vidtas.

Antalet kvinnomord i Chihuahua har ökat med 7,25 procent jämfört med januari 2010 då 25 kvinnor mördades. Luz Estela Castro, samordnare för CEDEHM, konstaterar att organisationerna har alla statistiska uppgifter och den juridiska motivering som krävs för att begära att det ”Nationella systemet för att förebygga, behandla, bestraffa och avskaffa våld mot kvinnor” inte bara utreder morden på kvinnor i delstaten, utan även aktiverar AVG, ett larmsystem mot könsrelaterat våld.

Luz Estela Castro varnade för hur beklagligt det skulle vara för Chihuahua om ansökan avslås, vilket hänt i Guanajuato och mer nyligen i delstaten Mexiko. Därför kommer hon att söka möten med företrädare för de statliga instituten för kvinnor (både det Nationella systemet och andra federala myndigheter) för att förklara problemets allvar och se till att begäran om att de berörda myndigheterna larmar inte avslås.

Enligt officiella uppgifter som CEDEHM tagit del av tack vare Lagen om öppenhet och tillgång till information, har 17 000 medborgare lämnat in anmälningar om övergrepp av soldater och federala poliser i Ciudad Juárez på bara 14 månader. Det betyder att ett brott rapporterades var nionde timme. Över hälften av anmälningarna gjordes av kvinnor och ungdomar. Organisationerna är mycket kritiska till att kränkningar av mänskliga rättigheter "inte utreds ordentligt och att de ansvariga inte ställs till svars."

Luz Estela Castro berättade om några av den senaste tidens brott mot kvinnor i staten. Hon tog upp fallet med 16-åriga Karina Ibarra Ibeth Soria, som den 30 januari attackerades av federal polis i Ciudad Juárez.

– Det kan inte ha varit en förlupen kula. Sex kulor mot en försvarslös och obeväpnad 16-åring, är under alla omständigheter en oproportionerlig, olaglig och oförsvarlig attack, kritiserar aktivisten.

Samma dag, i kommunen Santa Isabel, mordhotade en berusad man Maria del Refugio Villalobos Nevarez, den enda kvinnliga polisen på plats. Sedan sprang han omkull henne släpade henne 75 meter.

Nästa dag, den 31 januari mördades en anställd vid Diario de Juárez, försäljare av tidningen PM, i hjärtat av Ciudad Juárez, en välbevakad plats, medan hon vilade i en van med tidningens logotyp.

Också den 31 januari hittades tre unga kvinnor som rapporterats saknade halshuggna. Deras kroppar visade tecken på tortyr.

I inget av dessa fall har någon misstänkt gripits.

Enligt uppgifter från organisationen Rättvisa för våra döttrar, registrerades förra året 446 kvinnomord i delstaten Chihuaha, som har drygt tre miljoner invånare. Det är fler än någonsin och innebär att en kvinna mördades var tjugonde timme.

Översättning: Jenny Rönngren

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: