Demonstration för jämställdhet i Tunis 29 januari 2011.

Tunisiens kvinnor kräver jämställd konstitution

2011-01-31 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I lördags demonstrerade tunisiska kvinnor för fullständig jämställdhet i samband med de politiska reformer som nu väntas. Män som stöder jämställdhetskraven gick också med i tåget. Tillsammans ropade de: Sekularitet, jämlikhet, frihet, demokrati och nej till kunskapsförakt!

FAKTA KVINNOKAMP I TUNISIEN

Bakom lördagens demonstration står fem tunisiska kvinnoorganisationer: ATFD (Association tunisienne des femmes démocrates), AFTURD (Association des Femmes Tunisiennes pour la Recherche sur le Développement), kvinnokommissionen inom UGTT (Union Générale des Travailleurs Tunisiens), le collectif Maghreb Égalité och kvinnokommissionen inom LTDH (Ligue Tunisienne des Droits de l’Homme).

Video från demonstrationen

Unga män stör kvinnodemonstrationen

Läs också:

Tunisien: Rädslan omvandlades till styrka

EU vänder kappan när regimerna faller

Stöd de tunisiska kvinnornas krav:

Namninsamling

Tunisiska kvinnor har deltagit från första stund i protesterna som störtade landets diktator Zine al-Abidine Ben Ali efter 23 år vid makten. I lördags eftermiddag den 29 januari samlades kvinnor, och män som stöder deras krav, på Tunis gator i en särskild demonstration. De kräver att stat och kyrka hålls åtskilda i de politiska reformer som folket nu förväntar sig.

Kvinnorna framhåller det nu gäller att konkretisera de strävanden och den mognad som tunisierna visat genom politiska och sociala reformer. De är fast beslutna att inte låta revolutionen tas ifrån dem.

För att garantera det har demonstranterna och undertecknarna av namninsamlingen två krav på en ny konstitution, som de inte kan tänka sig att förhandla om. Konstitutionen måste säkerställa:

  • Jämställdhet mellan kvinnor och män på alla områden.
  • Att religion och stat hålls åtskilda.

I det instabila läge som Tunisien befinner sig, och de förhandlingar som pågår för att erkänna alla politiska partier, uttrycker de tunisiska kvinnorna en oro för en acceptans av religiösa, totalitära och sekteristiska rörelser.

"Den tunisiska kvinnan är modern och deltar aktivt i formandet av landets politiska, sociala och kulturella landskap. Därför är det avgörande att reformerna respekterar åtskillnaden mellan religion och stat, samt garanterar jämlikhet och alla tunisiers rätt till ett politiskt liv, social frigörelse och värdighet."

Att dessa rättigheter garanteras i den nya konstitutionen och respekteras i praktiken beskrivs som en förutsättning för förtroendet för hos olika grupperingar ska kunna återuppbyggas, och för att inget särintresse ska kidnappa revolutionen.

När kvinnorna demonstrerade för sina rättigheter i lördags attackerades tåget av en aggressiv grupp sexistiska unga män. En av de attackerade kvinnorna vittnar om händelsen på Facebook.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: