Jag är så glad att jag får uppleva dessa dagar säger den egyptiska författaren Nawal El Saadawi i en telefonintervju med Sholeh Irani på söndagseftermiddagen.

Nawal El Saadawi: ”Jag deltar i gatudemonstrationerna varje dag!”

2011-01-30 | Sholeh Irani padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

- I am happy! Jag är 80 år gammal och så glad att få uppleva dessa dagar. Jag har drömt om det här! Jag deltar varje dag i gatudemonstrationerna.

Det säger den berömda egyptiska författaren Nawal El Saadawi i en telefonintervju med Sholeh Irani på söndagseftermiddagen.

FAKTA: Nawal El Saadawi (Arabiska: نوال السعداوى‎) (1931) är en egyptisk, feministisk författare och aktivist som bland annat skrivit om könsstympning på kvinnor.

Källa: Wikipedia

Läs också:

2011-02-04 | Gemenskap och stolthet i Egypten

2011-02-04 | Demokrati kräver fortsatt kamp

2011-02-04 | Ingen väg tillbaka

2011-02-04 | Män och missnöje i Jemen

2011-02-04 | Röster om Tunisien

2011-02-04 | Tunisiens kvinnor kräver jämställd konstitution

2011-02-04 | Jag dansar, alltså finns jag

Nawal El Saadawi är jublande glad. Hon har inte låtit så hoppfull och levande på många år:

– I am happy! Jag är 80 år gammal och glad att jag lever för att se dessa dagar. Att kunna delta i revolutionen. Jag har drömt om det här. Jag deltar varje dag i gatudemonstrationerna.

Ska vi vara oroliga för muslimska fundamentalister? Här i väst varnas för deras eventuella maktövertagande?

– Nej! Vi är inte rädda för islamiska fundamentalister. Ni måste veta att miljoner män och kvinnor är ute på gatorna. Det handlar inte om höger eller vänster, om islamister eller någon annan politisk strömning. Folk är frustrerade över fattigdomen och Mubaraks regim. Inget politiskt parti har startat den här revolten. Det här är en spontan rörelse. Men alla politiska strömningar försöker förstås att vara en del av den nu. Nu när folk är ute och förändringen ett faktum vill både höger och vänster vara med. Folk har äntligen lyckats att ropa tillsammans för frihet, social rättvisa, integritet, självständighet och jämlikhet. Det här som pågår nu är unga människors rörelse och ingen annans.

– Det är klart att USA och Israel som har stöttat Mubarak med sin neokoloniala politik vill skrämma folk. De vill att vi ska tro att om vi kräver förändring, då domineras vi av fundamentalister. Det är deras tricks. Jag är ute på gatorna varje dag. Visst är folk i Egypten troende muslimer och kristna. Men jag ser inte Muslimska Brödraskapet på gatorna. Det finns individer som sympatiserar med dem. Brödraskapet faktiskt ville inte ens stödja denna rörelse från början.

- Folk på gatorna är medvetna. De skyddar sin revolution.

Media i väst fokuserar på plundring, vilka är plundrarna?

– Polisen gör inte sitt jobb. I stället har de släppt ut kriminella på gatorna för att plundra så vi egyptier ska bli rädda och säga att vi ska ha Mubarak kvar.

Kvinnorna, vad gör de i allt detta?

– Kvinnor deltar i allt som pågår. Regimen tog ifrån oss många rättigheter efter förra revolutionen i Egypten. Nu är vi mycket försiktigare. Vi låter inte detta hända igen. Och jag ska säga samma sak till de tunisiska kvinnorna. Att de ska vara medvetna om farorna och inte ge upp.

Vad kan vi göra här i Sverige?

– Stöd oss! Gå ut på gatorna, utanför Egyptens ambassad och stöd folkets vilja. Jag var på sjukhuset igår. Polisen skjuter unga människor. En som jag såg förlorade ett öga. Det betyder att polisen skjuter för att döda.

Det säger Nawal El Saadawi och ger sig ut på Karios gator igen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: