Feministiskt Initiativ på Österlen har lagt en motion till kongressen om att byta namn.

Feministerna tar plats i Simrishamn

2011-01-28 | Torun Börtz padlock

INRIKES

Studiecirklar, byfika – och ett nytt politiskt klimat. Feministiskt Initiativ i Simrishamn satsar långsiktigt för att ta plats i kommunpolitiken. Och så tycker Sveriges första folkvalda feminister att det är dags att byta namn på det egna partiet.

– Initiativens tid är förbi. Jag tycker vi ska byta namn, till Feministerna.

På nationellt plan har Gudrun Schyman hittills inte fått gehör för sitt förslag men bland de andra Simrishamnsfeministerna går det hem. När FI Österlen hade årsmöte den gångna helgen röstade de därför igenom sin första motion till partiets nationella kongress i mars. Det var en optimistiskt och engagerad stämning kring mötesbordet, men så är också lilla sydskånska Simrishamn en pionjär i partiets korta historia. Det var här som fyra feminister i höstas valdes in i kommunfullmäktige sedan partiet blivit tredje största i kommunen. Här tas Gudrun Schymans beslut att avgå som talesperson för partiet väl emot eftersom det innebär att hon kan koncentera sin kraft på kommunpolitiken istället.

Tystnadskultur

Vid första årsmötet som folkvalt parti delade färska ledamöter i de olika kommunala nämnderna med sig av sina intryck. Många kunde berätta om goda relationer till de andra oppositionspartierna men de förmedlade också bilden av gamla, ingrodda maktstrukturer. Att förändra det politiska klimatet och få igång en verklig debatt i kommunen ser FI som en av sina främsta utmaningar för den pågående mandatperioden.

– Vi ställer frågor och bryter en väl etablerad tystnadskultur. Vi sätter en ära i att introducera ett nytt klimat och det märks att många tycker om det, konstaterade Gudrun Schyman, som också sitter i kommunfullmäktige.

Förebild

Förslagen om ett kommunalt jämställdhetsråd och en jämställdhetsstrateg har FI visserligen inte fått igenom trots stöd från övriga oppositionspartier. Men partiet siktar långsiktigt och vill bli en modell för FI-grupper runt hela Sverige. Feministerna på Österlen känner tydligt att de har omvärldens ögon på sig. Något som både sätter press och stimulerar.

– Ambitionerna är höga. Det är många som hör av sig till oss och är nyfikna,säger Jula Falkman, som blev omvald till ordförande på mötet.

Byfika

FI vill inte bara få igång en dialog i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen utan även med ansvariga i kommunen och med väljarna. Därför har partiet redan satt igång att göra personliga besök hos samtliga förvaltningschefer. Något som blivit väldigt uppskattat, enligt Gudrun Schyman.

– De har varit jätteglada, närmast förtjusta. Många har tyckt att alla politiska partier borde göra det här.

Ett annat initiativ är att besöka alla byar i kommunen och bjuda på fika och politik under mer lättsamma former. En öppen studiecirkel om feminism planeras också.

– Målet är att folk ska säga: ”Det är ju superbra med feminister, nu röstar vi in lika många till”, konstaterar Gudrun Schyman.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: