Kyrkan uppmanar ryska kvinnor att klä sig ”anständigt”

2011-01-21 | Bella Frank padlock

UTRIKES

En rysk ortodox präst uppmanade i veckan ryska kvinnor att klä sig ”anständigt” och vill se en nationell ”klädkod”. Ryska feminister ser uttalandet som det senaste i en rad angrepp på kvinnors rättigheter.

Det var i tisdags som den ortodoxe ärkeprästen Vsevolod Chaplin, i ett brev som publicerades av nyhetsbyrån Interfax, sade att kvinnor som inte är tillräckligt påklädda eller som ”är målade som clowner” utsätter sig för risker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är det andra kontroversiella uttalandet från ärkeprästen under kort tid. Förra månaden menade han att kvinnor som bär minikjol själva bär skulden om de blir våldtagna då de ”sporrar män” genom sin klädsel. Det var i samband med ett samtal om relationer mellan olika etniska grupper som han gjorde uttalandet. Han sade då bland annat att sådana kläder inte bara provocerar män” från Kaukasus”, och åsyftade då regionen vid Rysslands södra gräns som är övervägande muslimsk, ”utan även en rysk man”, skriver den amerikanska tidningen The New York Times.

Vsevolod Chaplin möttes av stor kritik under onsdagen, bland annat från den ryska feministen och författaren Maria Arbatova:

– Kremlin har gett kyrkan ett carte blanche att driva sina egna ideologiska kampanjer, sade hon till Reuters.

Maria Arbatova menar att kyrkan driver krig mot kvinnors rättigheter och att uttalandet om klädkoden understryker detta, och kopplar ihop de senaste uttalandena med en anti-abortkampanj som den ortodoxa kyrkan inledde i somras. Den ryska feministiska gruppen For Feminism har nu samlat ihop 1 738 signaturer som ska skickas till patriark Kirill, den ryska ortodoxa kyrkans högsta överhuvud i protest mot Vsevolod Chaplins uttalanden. I brevet argumenterade Vsevolod Chaplin även för att kvinnors lättkläddhet leder till korta äktenskap, hemska skilsmässor, att barns liv ödeläggs, ensamhet och galenskap, enligt The New York Times.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: