Protest i Genève för Sotoudehs frigivning, december 2010.

Elva års fängelse för Sotoudeh

2011-01-09 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Advokaten Nasrin Sotoudeh döms hårt för att ha försvarat kvinnorättsaktivister och andra förföljda människor i Iran. Parvin Ardalan är chockad över den hårda domen och uppmanar advokater och jurister i Sverige att protestera till stöd för sin kollega.

Läs också:

Nya anklagelser

The Committee of Human Right Reporters, CHRR, rapporterade idag att den iranska advokaten Nasrin Sotoudehs försvarsadvokat har tagit emot den slutliga domen i åtalet mot henne. Sotoudeh har blivit dömd för 11 års fängelsestraff samt 20 år yrkesförbud och utreseförbud.

I sin gärning har hon framgångsrikt försvarat människorättsaktivister, kvinnorättsaktivister, kvinnor och barn. Hennes man Reza Khandan, sade till CHRR att nu har Sotoudeh 20 dagar på sig att överklaga domen.

- Min fru fick ett års fängelsestraff för “propaganda mot regimen”, fem år för “agerande mot landets säkerhet” och ytterligare fem år för “brott mot landets klädsellag (obligatorisk hijab) under inspelningen av en videohälsning”.

Kvinnorättsaktivisten och journalisten Parvin Ardalan, bosatt i Malmö, säger till FP att hon är chockad över den hårda domen.

- Sotoudeh var min advokat när jag bodde i Iran. 5 år för att inte ha huvudduk på sig i en videoinspelning som skulle visas utomlands!? Detta är märkligt även enligt iranska lagar. Denna hårda dom mot en advokat som försvarade sina klienter, är en markering från den iranska regimen. Det här har blivit en politisk rättegång. Men hon är en jurist som skötte sitt jobb och ställde upp för de mest utsatta i samhället.

Ardalan vill uppmana advokater och jurister i Sverige att stödja sin kollega i Iran och protestera starkt emot domen.

En annan iransk kvinnorättsaktivist och medlem i “Change for Equality”, Sussan Tahmasebi, säger att domen mot Sotoudeh är chockerande och orättvist.

- Hon straffas för att ha gjort sitt jobb i egenskap av en jurist. De flesta av Nasrin's klienter har också blivit orättvist anklagade på grund av sitt försvar av människors och kvinnors rättigheter. Domen mot Nasrin och påtryckningarna hon utsatts för i syfte att få henne att sluta försvara några av sina klienter visar att de anklagades, i Iran redan begränsade rättigheter är under allvarlig attack. Vi hoppas att denna orättvisa dom ogiltigförklaras i nästa instans.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: