Nanna Hallberg.

Nanna O Hallberg: ”Ungdomsmottagningen skiter i mig

2010-11-05 | Nanna Hallberg padlock

OPINION

”Jag är inte en av dem som skiter i att gå till ungdomsmottagningen!”

Nanna O. Hallberg är 18 år och är ordförande i solidaritetsorganisation OBS! (Others before self). Nanna går sista året på Globala Gymnasiet i Stockholm.

 

Tyvärr har jag inte besökt en ungdomsmottagning på länge. Trots att jag behövt klamydia-kolla-mig, p-pills-påfylla mig och eventuellt ta ställning till abort, har jag inte gått dit. Nej, jag är inte en av dem som skiter i att gå till ungdomsmottagningen för att kolla mig för könssjukdomar. Det är ungdomsmottagningen som skiter i mig.

På Norrmalm, Östermalm, Kungsholmen ungdomsmottagning är det öppet mellan 8.30 och 9.30 måndag till torsdag. En väldigt svår tid eftersom jag är i skolan då.  På Södermalm är det i princip samma tider och dagar. Jag går i skola på Söder och tänkte försöka pricka in en sådan omöjlig tid trots att jag skulle missa skolan.

Jag var där tio minuter innan mottagningen öppnade och utanför ringlade sig kön redan lång. Klockan halv nio öppnades dörrarna och jag befann mig mitt uppe i en hyenauppgörelse om den sista knotan oskyldig get, tillsammans med massa fjortonåringar. Det gällde att få tag i en nummerlapp och inte behöva bli ombedd att komma tillbaka en annan dag. Trots mina tio minuters kötid var jag en av de sista som fick en nummer lapp och en tid den dagen. Ett halvår senare försökte jag, för att slippa genomgå en ytterligare en nummerlappsförnedring, boka tid genom att ringa. Tyvärr var alla tider redan uppbokade tre veckor framåt och kvinnan som svarade bad mig komma på öppen mottagning i stället.

Jag tänkte på alla stackars fjortonåringar som kanske var på öppen mottagning för första gången, sjukt traumatiskt.

När jag var fjorton gick jag i skola i Gustavsberg. Ungdomsmottagningen i Gustavsberg hade, och har fortfarande, öppen mottagning från måndag till torsdag 8–17 och fredagar 8–14. Tider man faktiskt kan pricka in även om man går i skolan eller arbetar. Samma generösa öppettider gäller för många andra ungdomsmottagningar i olika förorter.  Även om det där också finns pucko-öppettider anpassade för ingen.

Eftersom det är valfritt att välja mottagning och de flesta ungdomar går i skolan eller jobbar innanför tullarna blir innerstans ungdomsmottagningar mest attraktiva. Enligt en barnmorska på Söders ungdomsmottagning får den samma ekonomiska förutsättningar som de andra mottagningarna fastän fler besöker Söders mottagning.

Men det är inte lika svårt för alla att få hjälp på ungdomsmottagningar. Om man är kille mellan 13 och 23 har man det inte svårt här i världen med att hämta ut p-piller, göra abort, gå på gynundersökning eller skaffa dagen-efter-piller.  Det finns speciella ”killtider” på nästan alla mottagningar, på söder är det klockan 17–19 på onsdagar och Norrmalm, Östermalm, Kungsholmen erbjuder 17.00–19.30 på torsdagar.

Självklart är det jättebra att man uppmuntrar killar att gå och testa sig för könssjukdomar eller använda någon av de andra tjänsterna en ungdomsmottagning erbjuder. Men inte när det blir på bekostnad av tjejernas tider. Det är märkligt att gnälla över att ungdomar varken skyddar sig eller kollar sig efter sex när det finns brister i tillgängligheten. Det går inte att skära ner på vården och samtidigt förvänta sig att tonårsaborter och könsjukdomar ska minska. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: