Iran: Advokat delar cell med sina klienter

2010-11-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den iranska advokaten Nasrin Sotoodeh avbröt sin 27 dagar långa hungerstrejk i Evinfängelset i Teheran efter vädjan från hennes familj och kvinnorättsaktivister, men nu fortsätter protesten.


Sotoodeh är mest känd som de röstlösa kvinnornas och fängelsebarnens advokat. Under de senaste åren har hon även försvarat människorättsaktivister och politiska fångar. Veckor innan hon greps berättade Sootodeh för sina vänner i Iran och kollegor utomlands att hon varnats av säkerhetstjänsten. Hot riktades även mot maken, Reza Khandan, för att han skulle hindra sin fru från att försvara människorättsaktivisterna. Nu står hon anklagad för ”propaganda mot systemet” och ”insamling och samverkan med syfte att skada statens säkerhet”.

Maken har meddelat medierna att Sotoodeh trots familjens vädjanden återupptog sin hungerstrejk den 31 oktober. Detta i protest mot häktningen och förhållandena i fängelset. Hennes kollega i Iran, Zohre Asadpoor, minns fortfarande hur den gravida Nasrin åkte till norra Iran på natten för att stoppa avrättningen av en flicka som dömts till döden när hon var 13 år gammal. Nasrin Sotoodeh är en ivrig motståndare till dödsstraff och har räddat många barn till livet. Idag sitter hon själv fängslad tillsammans med sina klienter. ”Hennes treåriga son fyllde år medan mor hungerstrejkade”, skriver kollegan Asadpoor. Under de senaste veckorna har flera jurister gripits och långa fängelsestraff utdömts.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: