HBTQ-personer, feminister, res er!


Konstfrämjandet presenterar uppstart av Umeå Pride med Ryssland tema:

// HBTQ-PERSONER, FEMINISTER, RES ER! KOM OCH SMAKA FRIHETEN MED OSS! //

Medverkaden:

Annica Karlsson Rixon, Irina Sandomirskaja, Jesper Nordahl, Fredrik Elg och Camilla Påhlsson.

"Hur överlistas ett antidemokratiskt system, när vissa berättelser inte ges ett lagligt utrymme? Särskilt i ett land där mänskliga rättigheter anses vara ett västerländskt påfund, liksom rättigheter som Ryssland inte vill tillskriva till exempel lesbiska, skriver den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen. Hur ser då förutsättningar ut för konstnärer som arbetar med hbtq-frågor, feminism och makt?

Pussy Riots historiska punkbönen till Jungfru Maria om att frälsa det ryska folket från Vladimir Putin, skapade ett nytt sätt att uttrycka protester på, i en samhällsstruktur med censur och förtyck. Andra komplexiteter är äktenskapet mellan stat och kyrka liksom folkets gehör för en ny landsfader, en ledare med ett tydligt patriarkalt mansideal. Pussy Riot skakade om ordningen. I brist på demokratiska rättigheter och ett systemkollaps, dömdes de till två års fängelse.

Med avstamp i forskningsprojektet ”State of mind” av konstnären Annica Karlsson Rixon, får vi följa konst i rörelse med rysk hbtq-aktivism. Hur har projektet förhållit sig till antihomolagar och propaganda förbudet? Vilka strategier har utformats? Och vad har hänt två år efter att lagarna trädde i kraft?

Tillsammans med inbjudna gäster såsom Annica Karlsson Rixon (konstnär), Irina Sandomirskaja (professor i kulturvetenskap vid CBEES, Södertörns högskola), Jesper Nordahl (konstnär), Fredrik Elg (initiativtagare till fristadsprogrammet) och Camilla Påhlsson (konstnärlig ledare Konstfrämjandet Västerbotten) utforskas förhållandet mellan konstaktivism, yttrandefrihet och flyktingpolitik.

Följande frågeställningar diskuteras:

Hur påverkas konstscenen av dagens situation? Hur förvaltas och förnyas den queerfeministiska samtidskonsten? Hur ser exilens möjligheter och omöjligheter ut, för de som lämnat landet, och de som fortfarande är kvar? Vill Umeå bli fristad för konstnärer i exil?"

När: 23 september 2014 16:30 - 23 september 2014 18:00

Var: Bildmuseet, Östra Strandgatan 30 B / Umeå

Arrangör: Konstfrämjandet i Västerbotten