Mensfilm på BioRio: VI SOM BLÖDER och Transmännens menstruation


Program:

18.00 Filmvisning "VI SOM BLÖDER", en film där 20 kvinnor intervjuas om sin första menstruationen, mensprodukter, pms, sex, partner, tabun och klimakteriet.

18.30 Samtal efter filmen

19.00 Filmvisning "Transmännens menstruation", där 3 transpersoner berättar om sin menstruation och vad det innebär.

19.15 Samtal efter filmen

AlltomStockholm skriver:

Prata mer om mens! Fråga mer om mens! Det uppmanar filmskaparen Zayera Khan som snart visar sin blodiga dokumentär på Bio Rio. – Jag vill att mens ska sluta ses som onaturligt och äckligt, säger hon.

Splash! En blodfläck i trosan gång någon gång i månaden. Det är verkligheten för de flesta biologiska kvinnor i fertil ålder. Ändå talas det mycket tyst om att ha mens.

Varför?

Denna fråga ställde sig filmskaparen Zayera Khan, som konstaterade att det saknades en dokumentär om menstruation. Resultatet blev ”Vi som blöder”, där ett 20-tal kvinnor berättar om allt ifrån vilka produkter de använder när de blöder, till PMS-symptom och sex under mensen.

Men det var inte helt lätt att få folk att ställa upp och snacka blod framför kameran.

– Mensen upplevs som något personligt, en hemlighet man inte vill prata om med vem som helst, säger Zayera Khan. ”Män borde fråga mer om mens”

Filmskaparen hoppas att filmen ”Vi som blöder” ska få fler att prata öppet om mens. Hon vill också att blodet i skrevet ska sluta klassas som något äckligt.

– En kvinna i dokumentären berättar att hon är så obekväm med sitt blod att hon har solglasögon när hon byter mensskydd. Det är intressant hur en så naturlig kroppsfunktion kan vara så tabubelagd, berättar Zayera Khan.

Hon påpekar att män också kan ta ansvar för att avdramatisera mensen.

– Killar borde bli mer nyfikna och intresserade! Fråga era flickvänner, systrar eller kompisar ”vad är det du upplever när du blöder”, uppmanar filmskaparen.

Vad har du lärt dig om mens genom att göra filmen ”Vi som blöder”?

– Att klimakteriet kan pågå i 10 år innan man avslutar sin mens. Jag visste inte heller att PMS är så jobbigt för vissa att de knappt kan gå till jobb eller skola. Jag har lärt mig att upplevelsen av mens kan vara väldigt olika.

Vad hoppas du att de som ser din film får med sig?

– En större öppenhet och acceptans. Både för sin egen kropp och en annan som blöder.


För biljettbokning, följ infolänken:

När: 2 september 2014 16:00 - 2 september 2014 18:45

Var: BioRio, Hornstulls Strand 3 / Stockholm

Arrangör: BioRio