ELISABETH OHLSON WALLIN "Ack Sverige du sköna"


23 augusti - 21 september 2014

Vernissage lör 23/8 kl. 12-16

Röda stugor, vackra vyer och dans kring midsommarstången är den bild som ofta fyller den traditionella Sverigeboken. Elisabeth Ohlson Wallin hade länge saknat en bok som visar det Sverige som vi lever i. Som en del av världen.

För första gången visar nu Elisabeth Ohlson Wallin den dokumentära sidan av sitt yrke. Fotografierna i "Ack Sverige du sköna" är tagna tagna mellan år 2011 och år 2014. För Elisabeth har det varit inspirerande att återigen få arbeta med den dokumentära bilden, att gå tillbaka till det sätt hon fotograferade på i början av sin yrkesbana.

Elisabeth Ohlson Wallin började arbeta som pressfotograf 1980 på lokaltidningen i sin födelsestad Skara. Under ca 10 år arbetade hon på dagstidningar; bl.a. Göteborgs tidningen och Aftonbladet. 1998 skapade hon fotosviten "Ecce Homo", bilder i storformat som visade Jesus bland HBTQ personer. Utställningen fick påven att "bannlysa" bilderna och polisen fick arbeta hårt med att skydda allmänheten från bomhot och demonstrationer vid varje utställning. I drygt 15 år fortsatte Ohlson Wallin att skapa utställningar som tog upp frågor om demokrati och mänskliga rättigheter - "In Hate we trust", "Jerusalem", "Älskade Tjack Hora", och "South Africa via dolorosa" - med bilder där hon likt en regissör arrangerat varje detalj och uttryck.

"Ack Sverige, du sköna" utkom som bok (Karneval förlag) i juni 2014. Boken säljs signerad till specialpris under hela utställningsperioden.

Med stöd från Stockholms stad

När: 23 augusti 2014 10:00 - 24 september 2014 14:00

Var: Galleri Kontrast, Hornsgatan 8 / Stockholm

Arrangör: Galleri Kontrast