Utställning: Christina Ekstrand / Frida Hultcrantz


CHRISTINA EKSTRAND – övergång

FRIDA HULTCRANTZ – nödutgång

21 Augusti – 20 September

Öppet: måndag, torsdag, fredag kl 12-17, lördag 12-16

"S.P.G presenterar två målare som på var sitt håll befinner sig i gränslandet mellan figuration och abstraktion. Christina Ekstrand som med sitt finstämda måleri, i en dämpad färgskala för ett samtal i fiktiva världar med en melankoliskt existentialistisk ton. Frida Hultcrantz med sina färgstarka frågeställningar kring frånvaro och utanförskap.I deras bildsfärer figurerar gestalter med ryggarna mot sin betraktare, blickande ut mot avlägsna landskap. Ekstrands Övergång och Hulcrantz Nödutgång befinner sig båda i ett slags tillstånd av evigt sökande efter svar på diffusa frågor utkastade i en tillvaro mellan dröm och verklighet.

Christina Ekstrand

Med olja på pannå eller duk, lägger Ekstrand på färgen tunt, lager på lager i en process där tiden, rörelsen och upprepningens rytm blir essentiell för bildens uttryck. “Det finns ett motstånd i färgen, en egen obändig vilja som jag måste förhålla mig till”, säger Ekstrand. “Men i motståndet föds drivkraften. Jag följer målningen – och den följer mig.” Genom sin serie Övergång vill hon kommunicera upplevelsen av det utsatta tillstånd det innebär att vara människa. Ekstrand är utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon har tidigare haft separatutställning på det konstnärsdrivna utställningsrummet Studio 44 i Stockholm, liksom medverkat i grupputställningar på bl a Edsvik konsthall och på Sveriges allmänna konstförening. Hon har mottagit Konstnärsnämndens arbetsstipendium, bland flertalet, liksom arbetat med offentlig gestaltning i form av måleriinstallation på Huddinge Sjukhus.

Frida Hultcrantz

Hultcrantz koloristiska målningar tar upp frågor om hemmahörighet, om att acceptera ett utanförskap i gränslandet mellan finsk och svensk kultur och natur. I serien Nödutgång har Hultcrantz fokuserat på upplevelser av att inte höra till. Hon fascineras av svävande klädesplagg och kroppsdelar som båda befinner sig i tomma intet, på väg bort. I detta speglas känslan av frånvaro och rädslan för utanförskap. Frågorna leder tillbaka till jaget,där utanförskapet slutgiltigt kommer inifrån. Där ”hem” står lika självklart som ifrågasatt, liksom hur en privilegierad Nordbo kan ha rätten att känna sig utanför och otrygg. Hultcrantz lever och arbetar i Helsingfors. Hon är utbildad på Helsingfors Bildkonstakademi, konstindustriella högskolan för mode designi Helsingfors och Staatliche Hochschule fur Bildende Kunste i Frankfurt Am Main. Hon har medverkat i grupputställningarpå bl a Gallery Koch & Kesslau i Berlin och på Göteborgs konstbiennal,och hade nyligen en soloutställning på Tm Galleria i Helsingfors. Hultcrantz har mottagit flertalet arbetsstipendier i Finland."

När: 21 augusti 2014 10:00 - 20 september 2014 14:00

Var: Gävlegatan 10 B / Stockholm

Arrangör: S.P.G (Susanne Pettersson Gallery)