Romska röster, fotoutställning på Raul Wallenbergs Torg


Fotoutställningen, som startade i Uppsala, har vuxit i takt med turnén. I dag presenteras 26 romer och deras berättelser. Utställningen Romska Röster har varit på en landsomfattande turné som nu avslutas med utställningen utomhus i Stockholm.

"Med de starka porträtten av fotografen Anders Ryman vill vi tillsammans med romerna berätta om deras kultur och deras språk. Vi vill synliggöra dem genom att låta dem ta plats i det offentliga rummet, på platser där det dagligen sker möten genom ett stort flöde av människor", säger Tuula Autio, utställningschef på Upplandsmuseet.

Romerna som deltar är både gamla och unga, män och kvinnor. Känslan av att inte höra till, att stå utanför delas av alla, men den romska identiteten är stark och släktsammanhållningen är stor. Romer i Sverige är en heterogen grupp som omfattar många olika språkvarieteter, kulturer och traditioner. I utställningen ingår bilder av romer ur olika romska grupper; finska kaaleromer, polska galicjakiromer, serbiska arliromer, svenska kalderashromer, resande samt romer från Rumänien och Bulgarien.

"Romerna kämpar dagligen världen över för att göra sina röster hörda. Deras ord väger lika tungt som någon annans och det är allas skyldighet att lyssna till vad de har att förmedla. Vi är stolta över att få vara med och bidra till att än fler får höra vad de har att säga", säger Nisha Besara, General Manager på PostkodLotteriets Kultursstiftelse.

Romska Röster produceras av Upplandsmuseet i samarbete med romer och fotografen Anders Ryman, med stöd från PostkodLotteriet och Statens kulturråd.

När: 1 augusti 2014 07:00 - 10 september 2014 16:00

Var: Raul Wallenbergs Torg / Stockholm

Arrangör: Upplandsmuseet