Women Making History - Den oskrivna historien


Den 31 maj är det invigning av utställningen Women Making History - 100 år av immigrantkvinnors liv och arbete i Malmö. Invigningen börjar kl 13 på Teknikens och Sjöfartens museum.

Av Malmös kvinnor är nästan 50.000 utlandsfödda. Deras liv och arbete utgör en viktig del av stadens historia och bidrar till stadens utveckling. Trots detta saknas kvinnornas erfarenheter i den officiella historieskrivningen.

Genom projektet Kvinna 100 påbörjas synliggörandet av immigrantkvinnor i historien om Malmö. WOMEN MAKING HISTORY är projektets plattform, och delar av denna ställs ut på Malmö Museer under 2014.

Projektet har initierats av journalisten och aktivisten Parvin Ardalan i samarbete med nätverket Feminist Dialog, Malmö Museer, ABF, Medea och Malmö högskola. Projektet finansieras delvis av Kulturrådet.

Med projektet görs ett försök att tänka om och se hur kön, etnicitet, klass och ras har format bilden av immigrantkvinnorna i historieskrivningen av Malmö – genom immigrantkvinnors egna röster. Detta görs genom en mängd olika aktiviteter, som går att följa på en blogg.

I projektet anordnas workshops och rundabordssamtal för att dokumentera, i ord, bild och rörlig bild, immigrantkvinnors berättelser, erfarenheter och åsikter om livet och arbetet i Malmö.

Forskare, journalister, konstnärer och andra som i sitt yrke behandlar frågor som rör kvinnor och migration i Sverige, särskilt med fokus på arbetsliv, intervjuas och bjuds in för samtal. En intervju med Ylva Brune, massmedieforskare med fokus på nyhetsrapportering av människor med annan bakgrund än svensk, går exempelvis att läsa på bloggen, nämligen här.

Bloggen är ett växande kollage av bilder och berättelser, ett digitalt historiearkiv som synliggör immigrantkvinnors roll i Malmös historia. Bilderna och berättelserna kommer dels från historiska arkiv, dels från kvinnor som medverkat i projektet Kvinna 100. Genom forskningsprojektet Living Archives på Malmö högskola undersöks hur digital teknologi och möten med människor kan göra arkiv mer demokratiska, levande och relevanta. Och framförallt: hur arkiven kan bidra till social förändring. Erling Björgvinsson, Anders Høg Hansen och Richard Topgaard är de forskare från Malmö högskola som deltar i projektet.

Från och med den 31 maj kommer en del av projektets berättelser, möten och annat arbete att visas upp i utställningen Women Making History - 100 år av immigrantkvinnors liv och arbete i Malmö på Malmö Museers Teknikens och Sjöfartens hus.

Bidra till omskrivningen av Malmös historia!

Vill du berätta din, din mammas eller mormors historia? Har du bilder som skulle passa bra in på bloggen och utgöra en viktig pusselbit av hur immigrantkvinnor i Malmö har bidragit till stadens utveckling? Följ länken och se hur du kan vara med.

När: 31 maj 2014 11:00 - 31 december 2014 00:41

Var: Malmö museer, Teknikens och Sjöfartens museum, samt online blogg och arkiv / Malmö

Arrangör: Feminist Dialog