HUKSO! Film "Den Sista Generationen " och "Jorindas Resa"


Två filmer för inspiration och diskussion kring samisk (relaterad) forskning, fundering, film/konst och samverkan.

Satellitevenemang i anslutning till UPPSAMs Vårsymposium 2014. Organiserat av Teknovetenskap/Centrum för Genusvetenskap i samverkan med forskningsprogrammet ”Mind and Nature” och UPPSAM. Registrering av deltagare med namn och ev tillhörighet kommer att ske på plats.

15.00-16.10 ”Den Sista Generationen ” Dokumentär, klippt version. 35 min, 2014: Henrik Andersson, Gällivare skogssameby, låter oss få ta del av sina tankar och erfarenheter om livet som renskötande same. Samtidigt som vi får följa hans projekt – att leva på gammalt traditionellt sätt i skogen under ett år – får vi också en inblick i ett skogssamiskt vardagsliv i dagens Sverige. I denna nedklippta version behandlas främst nuvarande problem och framtida hot som Flakabergsgruppen inom skogssamebyn har att förhålla sig till sett genom Henrik Anderssons erfarenheter och åsikter. Filmen följs av diskussion med filmmakaren och Henrik Andersson.

16.30- 17.30 Jorindas Resa. Fiktion. 16 min, 2014. Filmen är en roadmovie i samisk miljö som handlar om 17-åriga Jorinda från Kautokeino i Finnmark, Nordnorge. ”Filmen utspelar sig i ett magnifikt landskap med fjäll, jag berättar med vida bilder och närbilder på Jorinda för att komma så nära henne som möjligt med inslag av Butohdans-inspirerade inslag och animationer. Jorinda möter motstånd i form av en snöstorm och hon håller på att frysa ihjäl. Men den verkliga fienden finns egentligen i Jorinda själv: Hon måste hitta sin egen styrka. Hon måste börja ta kommandot över sitt eget liv. Jorindas resa är en feministisk film där jag vill ge en ung flicka en röst! Projektet är inspirerat av boken ”Resan till Kautokeino”, A-M Ljungberg” Filmen följs av diskussion där Liselotte Wajstedt deltar.

När: 29 april 2014 13:00 - 29 april 2014 15:30

Var: Sal IV, Universitetshuset, Biskopsgatan 3 / Uppsala

Arrangör: Rivers Resistance Resilience - Älvar Motstånd Resiliens