Meriam Chatty (Fi).

#rivlagen: ”Barn ska inte behöva fortsätta fly här”

2016-09-23 | Meriam Chatty padlock

OPINION

”Papperslösa barn lever redan i dag med skräcken att bli kontrollerade på väg till och från skolan”, skriver Meriam Chatty (Fi), migrationspolitisk talesperson. Hon konstaterar att Sverige, med de nya förslag regeringen presenterat, håller på att bygga upp ett kontrollsystem med tvångsåtgärder som kommer att definiera svensk flyktingpolitik under lång tid framöver.

Meriam Chatty är migrationspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Regeringen lade på torsdagen fram fler förslag för att avhumanisera människor på flykt. Förslag som skruvar upp jakten på människor som flytt krig och förföljelse. De ska nu jagas som att de vore kriminella. Till och med barnen. Regeringen vill att fingeravtryck ska kunna tas vid inre utlänningskontroller och föreslår även att 6-åringar som söker asyl ska lämna fingeravtryck. Polisen ska även kunna ta barn i förvar och utan misstanke om brott kunna göra razzior på arbetsplatser för kontrollera id-handlingar.

Gårdagens utspel innehåller flera extremt alarmerande förslag som inte bara kommer drabba papperslösa och göra redan pressade människor ännu mer sårbara utan som också kommer drabba alla landets rasifierade och få konsekvenser in på bara skinnet för stora delar av vår befolkning. När det inte längre behövs misstanke om brott vid id-kontroller öppnar det för rasprofilering, vad regeringen än säger. Ett nytt Reva - på steroider.

Barn har i dag rätt till skola och sjukvård, även om de lever som gömda. För varje nytt förslag som intensifierar jakten på papperslösa förvärras deras situation. Papperslösa barn lever redan i dag med skräcken att bli kontrollerade på väg till och från skolan.

Det är inte heller några tillfälliga lagändringar som föreslås, som i fallet med den nya asyllagen, utan permanenta. Vad Sverige gör nu är att bygga upp ett kontrollsystem med tvångsåtgärder som kommer att definiera svensk flyktingpolitik under lång tid framöver.

Att söka en fristad är en mänsklig rättighet. Feministiskt initiativ vill:

  • Riva den tillfälliga asyllagen

  • Ge varje barn som föds i Sverige medborgarskap.

  • Allmän amnesti för papperslösa

Papperslösa är inte människor som begått brott utan människor som flytt krig och förföljelse. Jakten på samhällets mest utsatta är en skam för Sverige. Barn som flytt ska inte behöva fortsätta fly här.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: