Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ.

SD:s framgångar skylls på ”jämställdhet”

2015-12-01 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

I dag släpptes SCB:s andra stora partisympatiundersökning för året. Undersökningen visar en stark uppgång för Sverigedemokraterna, dött lopp mellan regeringsalternativen och fortsatt stora skillnader kopplade till kön.

– Att kvinnor inte följer med i detta beror på att många kvinnor också sett och förstått vad en nationalistisk politik skulle erbjuda i övrigt, säger Gudrun Schyman som reagerat på röster om ”manunderskott” som dryftats under dagen.

Här kan du ta del av SCB:s partisympatiundersökning.

I dag släppte SCB:s årets andra stora partisympatiundersökning. Undersökningen visar att ett riksdagsval i november skulle ge regeringspartierna (S+MP) 33,5 procent av rösterna. Tillsammans med Vänsterpartiets får de röd-gröna 39 procent av rösterna. Allianspartierna landar på exakt samma siffra – 39 procent, inräknat Kristdemokraterna som enligt mätningen skulle hamna utanför riksdagen.

Den stora framryckningen står Sverigedemokraterna för. De ökar till 19,9 procent – en uppgång med 7 procentenheter sedan riksdagsvalet 2014. Övriga partier får i undersökningen 2,1 procent av rösterna. Bland övriga partier är Feministiskt initiativ störst.

För regeringspartierna sammantaget noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalet 2014. Socialdemokraterna skulle vid val i november 2015 få 27,6 procent av rösterna medan Miljöpartiet skulle få 5,9 procent. Vänsterpartiet får i undersökningen 5,5 procent.

För allianspartierna som block noteras ingen statistiskt säkerställd förändring jämfört med riksdagsvalet 2014. Centerpartiet skulle vid val i november få 6,5, Liberalerna (tidigare Folkpartiet) 5,5, Moderaterna 23,5 och Kristdemokraterna 3,5 procent.


Efter Decemberöverenskommelsen

De signifikanta skillnaderna i väljarnas sympatier kopplat till kön kvarstår sedan valet. Bland kvinnor är de rödgröna alternativet mer attraktivt än alliansen. Störst är skillnaden när det kommer till Sverigedemokraterna där där nära 9 procent fler sympatisörer är män.

Mätningen är gjord mellan den 5 och 25 november, det vill säga under och efter Decemberöverenskommelsens fall, efter terrordåden i Paris, och fram till dagen innan regeringen meddelade kraftiga åtstramningar av flyktingpolitiken (24/11).

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har under perioden blivit uttalat hårdare i sin syn på flyktingpolitiken, något som enligt mätningen inte tycks ha gynnat dem. Istället är det Sverigedemokraterna som fortsatt öka.

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman är inte förvånad:

– Sverigedemokraterna är tydliga med att de i princip vill stänga landets gränser. När de senaste veckornas politiska utspel från alla partier, både regering och opposition, gått på temat det är kris, det är fullt, systemen brakar ihop, nu behöver vi hämta andan, och så vidare, är det inte konstigt om många vill luta sig mot SD. Dels för att signalera men också för att där finns den tydligaste politiken på det temat. ”Stäng igen” är ett tydligt budskap som dessvärre många delar efter det katastrofscenario som regeringen och oppositionen målat upp. Rädslans politik råder. Murar i stället för mänsklig mobilisering.


Inte förvånad

Gudrun Schyman är heller inte förvånad över att Sverigedemokraterna fortsätter att ha sitt starkaste stöd hos män:

– Att kvinnor inte följer med i detta beror på att många kvinnor också sett och förstått vad en nationalistisk politik skulle erbjuda i övrigt – 100 år bakåt i jämställdhet! Den specifika roll för kvinnor som nationalism och fascism erbjuder, där kvinnor ställer sig och sina kroppar till nationens förfogande, genom att föda och fostra barn för att ”fylla på” det enade folket i det enade landet med den enda familjetypen(kärnfamiljen, reds am) och det fasta familjenormerna, det är inte gångbart hos så många kvinnor i dag. Destruktiviteten i kopplingen mellan nationalism, maskulinitet, militarism, mannen som ”beskyddare”, har för många kvinnor en verklig innebörd i manifesterat våld och det avskräcker, menar hon.

Även om skillnaderna alltjämt är stora mellan kvinnor och män bland SD:s väljare ökar stödet även bland kvinnor. Schyman menar att det finns en trygghet i normer och traditioner i de stereotypa könsrollerna:

– Men visst, en del kvinnor lockas också av den ”utvalda” positionen som mor och maka och den som håller ihop familjen och för släkten vidare. Det ger en tillhörighet och en trygghet, den biologistiska syn som partiet har. Att föreställa sig att det går att ändra på det är ”övergrepp” enligt SD som därför vill förbjuda genuspedagogik på förskolan, genuskunskap i skolan och genusvetenskap vid universiteten.


”Mansunderskott” bakom SD:s framgångar

En som har reagerat på SCB:s undersökning och som också uppmärksammat skillnaderna bland väljarnas sympatier kopplat till kön är Timbro-anknutna Johan Ingarö. Han frågar sig i Dagens Samhälle varför de ”gamla, stabila partierna” i dag har så svårt att vinna männens röster. Han menar att det har blivit inopportunt att jaga manliga väljare och att exempelvis Moderaterna lider av ett ”mansunderskott”. Anledningen, enligt Ingarö, är år av jämställdhetssträvande.

Gudrun Schyman konstaterar att det som vanligt är ”kvinnornas fel”:

– Nu kommer jakten på feministerna som kommer att anklagas för att ha feminiserat den etablerade politiken så till den milda grad att männen blir nationalister. Det är alltså kvinnornas fel. Som vanligt, säger Gudrun Schyman till Feministiskt perspektiv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: